Mainos

Suomalaiset teollisuusjohtajat luottavaisia

EU-maista Suomen teollisuusjohtajat näkevät suhdannetilanteensa sangen valoisana. Niin sanotulla luottamusindikaattorilla mitattuna Suomen teollisuuden suhdannetilanne oli lokakuussa EU-maiden parhaimpia.

Luottamusindikaattorin laskee EU:n komissio sille toimitetuista tiedoista. Suomessa teollisuuden yritysjohtajille kohdistetun tiedustelun tekee teollisuuden etujärjestö TT. Indikaattori lasketaan kuukausittain.

Marraskuussa korkein indikaattorin pisteluku oli Suomen 19. EU:n keskimääräinen pisteluku pysyi ennallaan pisteluvussa 2. Suomen jälkeen kakkosena oli Luxemburg 17 pisteellä, Irlanti 11 pisteellä ja Kreikka kahdeksalla pisteellä.

Marraskuussa indikaattorin pisteluvut paranivat useimmissa maissa, mutta esimerkiksi Saksassa se heikkeni.

Investointiaste jäi alhaiseksi

Tehdasteollisuuden kiinteät investoinnit kääntyivät päättyvänä vuonna laskuun kasvettuaan kolme vuotta. Investoinnit supistuvat tänään julkistetun TT:n investointitiedustelun mukaan tänä vuonna 8 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia. Viime vuonna investoinnit kasvoivat vielä 13 prosenttia.

Teollisuuden investoinnit laskevat tänä vuonna 18,1 miljardiin markkaan, kun ne viime vuonna olivat 19,7 miljardia markkaa. Ensi vuonna teollisuus arvioi investointinsa noin 17,7 miljardiksi markaksi. Metsäteollisuuden osuus investoinneista on tänä vuonna 7,3 miljardia markkaa ja metalli- ja elektroniikkateollisuuden 6,7 miljardia markkaa.

Investointitiedustelun mukaan teollisuuden investointiaste on vuosina 1994-1996 tapahtuneesta kasvusta huolimatta edelleen alhainen. Viime vuoden investointiasteeksi tulee tiedustelun mukaan 6,8 prosenttia teollisuuden liikevaihdosta. Jos investointisuunnitelmat vuosille 1997 ja 1998 toteutuvat laskee investointiaste tänä vuonna kuuden prosentin tuntumaan ja ensi vuonna sen alle.

TT: Investoinnit liian pieniä

Teollisuuden etujärjestö on edelleen huolissaan suomalaisyritysten haluttomuudesta investoida. Ellei tahti muutu talouden tasapainoinen kehitys ja uusien työpaikkojen syntyminen vaarantuvat, TT:n ekonomisti Jussi Mustonen sanoo.

Uutta teollisuustuotantoa ei synny ilman investointeja, joilla uudistetaan vanhaa kalustoa ja rakennetaan uutta tuotantokapasiteettia.

Teollisuuden ja työnantajien etujärjestö on jo pitkään varoitellut investointien hiipumisesta, johon ei ole näkyvissä merkittävää käännettä hyvistä suhdannenäkymistä huolimatta.
(MTV3/Teijo Valtanen)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.