Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomalaiset syövät yhä vähemmän lihaa

0:52Näin otat uudet ravintosuositukset haltuun: ”5-8 kourallista kasviksia päivässä”KATSO VIDEO: Näin otat uudet ravintosuositukset haltuun: –5-8 kourallista kasviksia päivässä.
Julkaistu 21.06.2023 11:16(Päivitetty 21.06.2023 12:13)

MTV UUTISET – STT

Suomalaisten lihan kulutus jatkoi viime vuonna laskuaan, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore tilasto.

Suomalaiset söivät lihaa noin 77 kiloa henkeä kohti. Lihan kokonaiskulutus on vähentynyt useana vuonna peräkkäin.

Siipikarjan kulutus on puolestaan kasvanut pitkään, mutta viime vuonna kasvu pysähtyi. Luke kertoo, että siipikarjanlihaa syötiin noin 29 kiloa henkeä kohti.

Myös tuoreen ja pakastetun kalan kulutus laski selvästi.

– Hintojen nousu todennäköisesti vaikutti kuluttajien valintoihin niin lihalajien välillä kuin sisälläkin, kertoo Luken erityisasiantuntija Erja Mikkola tiedotteessa.

Kauran kulutus pysyi korkeana

Maitoa käytettiin edellisvuoteen verrattuna noin kuusi prosenttia vähemmän. Tämä tarkoittaa noin 90:tä litraa henkeä kohti. Kaikesta maidonkulutuksesta kevytmaidon osuus oli yli puolet prosenttia.

– Kaikkiaan nestemäisiä maitotuotteita kulutettiin ennakkolaskelman mukaan viime vuonna noin 135 kiloa henkeä kohti, Mikkola sanoo tiedotteessa.

Viljan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta kolmella kilolla ja oli noin 85 kiloa henkeä kohti. Kauran kulutus pysyi korkeana myös viime vuonna.

– Viime vuonna kauraa kului 10,9 kiloa henkeä kohti, mikä oli lähes sama määrä kuin huippuvuonna 2020, jolloin kulutus oli 11 kiloa, kertoo Mikkola.

Juustoa syötiin viime vuonna henkeä kohti noin 26 kiloa ja kananmunia noin 11 kiloa.

Lue lisää: "Jos haluaa syödä punaista lihaa, kannattaa valita…" – ravitsemustieteilijä kommentoi tuoreita suosituksia

Punaista lihaa ja siipikarjaa vain rajoitetusti – pohjoismaiset ravitsemussuositukset julki: "Perunan käyttöä suositellaan"

Lisää aiheesta:

Lihantuotanto kasvoi Suomessa viime vuonnaLihan, maidon ja kananmunien tuotanto väheni viime vuonna Suomessa – kustannusten kasvu on jopa kypsyttänyt tiloja lopettamaanLihankulutus on viime vuosina tasaantunut voimakkaan nousun jälkeenSuomessa syötiin viime vuonna aiempaa vähemmän sian- ja naudanlihaaLihan kulutus laski Suomessa ensimmäistä kertaa vuosiin – silti lihaa tuotetaan aiempaa enemmänNäin Suomi söi vuonna 2018: Lihankulutus ei vähentynytkään – yksi erityinen hitti, jota suomalainen ahmi yli 25 kiloa
RuokaKotimaaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"