"Jos haluaa syödä punaista lihaa, kannattaa valita…" – ravitsemustieteilijä kommentoi tuoreita suosituksia

Näin otat uudet ravintosuositukset haltuun: ”5-8 kourallista kasviksia päivässä” 0:52 Näin otat uudet ravintosuositukset haltuun: ”5-8 kourallista kasviksia päivässä”
KATSO VIDEO: Näin otat uudet ravintosuositukset haltuun: –5-8 kourallista kasviksia päivässä.

Uudet ravintosuositukset kehottavat vähentämään maitotuotteiden lisäksi punaisen lihan syöntiä ja maitotuotteiden kuluttamista.

Tuoreissa pohjoismaisissa ravintosuosituksissa kehotetaan muun muassa vähentämään maitotuotteiden kulutusta. Ravitsemustieteilijä ja vegaaniruokakouluttaja Charlotta Hyttinen sanoo ympäristösyiden olevan tärkein syy.

– Maitotuotteet kuormittavat ympäristöä ja ilmastoa,vaikka maito olisi tuotettukin Pohjoismaissa, Hyttinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Toinen syy (suositukseen) on, että Pohjoismaissa  myös Suomessa – kulutetaan maitotuotteita enemmän kuin tarvitaan. Meillä on varaa vähentää.

"Jos haluaa syödä punaista lihaa, kannattaa valita..."

Aikuisia kehotetaan nyt syömään päivässä vähintään 500–800 grammaan vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Edellinen raportti suositti puolta kiloa.

Punaisen lihan suositeltu enimmäismäärä on nyt enintään 350 grammaa viikossa. Tähän asti se on ollut aikuisilla enintään 500 grammaa viikossa. Hyttinen sanoo, että lihan voi jättää ruokavaliosta myös kokonaan pois.

– Punaiselle lihalle ole alarajaa eli sitä voi olla täysin syömättä. Jos kuitenkin haluaa syödä punaista lihaa, kannattaa valita suolatonta, eli esimerkiksi valmiissa marinadissa olevaa lihaa ei kannata valita. Lisäksi kannattaa valita mahdollisimman rasvatonta lihaa, Hyttinen sanoo.

Katso Charlotta Hyttisen koko haastattelu:

Punainen liha vähenee lautasilta – Näin tuore ravitsemussuositus ohjaa syömistämme 10:20
Asiantuntijat kertovat myös, miten suositukset tulevat näkymään suomalaisten arjessa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat