"Jos haluaa syödä punaista lihaa, kannattaa valita…" – ravitsemustieteilijä kommentoi tuoreita suosituksia
Uudet ravintosuositukset kehottavat vähentämään maitotuotteiden lisäksi punaisen lihan syöntiä ja maitotuotteiden kuluttamista.
Tuoreissa pohjoismaisissa ravintosuosituksissa kehotetaan muun muassa vähentämään maitotuotteiden kulutusta. Ravitsemustieteilijä ja vegaaniruokakouluttaja Charlotta Hyttinen sanoo ympäristösyiden olevan tärkein syy.
– Maitotuotteet kuormittavat ympäristöä ja ilmastoa,vaikka maito olisi tuotettukin Pohjoismaissa, Hyttinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
– Toinen syy (suositukseen) on, että Pohjoismaissa – myös Suomessa – kulutetaan maitotuotteita enemmän kuin tarvitaan. Meillä on varaa vähentää.
"Jos haluaa syödä punaista lihaa, kannattaa valita..."
Aikuisia kehotetaan nyt syömään päivässä vähintään 500–800 grammaan vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Edellinen raportti suositti puolta kiloa.
Punaisen lihan suositeltu enimmäismäärä on nyt enintään 350 grammaa viikossa. Tähän asti se on ollut aikuisilla enintään 500 grammaa viikossa. Hyttinen sanoo, että lihan voi jättää ruokavaliosta myös kokonaan pois.
– Punaiselle lihalle ole alarajaa eli sitä voi olla täysin syömättä. Jos kuitenkin haluaa syödä punaista lihaa, kannattaa valita suolatonta, eli esimerkiksi valmiissa marinadissa olevaa lihaa ei kannata valita. Lisäksi kannattaa valita mahdollisimman rasvatonta lihaa, Hyttinen sanoo.
Katso Charlotta Hyttisen koko haastattelu:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nopeat kalkkunawrapit
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka