Suomalaiset korottaisivat mieluummin kulutusveroja kuin tuloveroja, kertoo Evan tutkimus

Suomalaisista niukka enemmistö kiristäisi pakkoraossa kulutusveroja tuloverojen sijaan, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa 51 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että on parempi kiristää kulutusveroja kuin tuloveroja, jos verotusta on pakko kiristää. 

Tuloverot valitsisi reilu neljännes vastaajista ja loput eivät ottaneet kantaa asiaan.

Eva kertoo, että näkemykset jakautuvat voimakkaasti eri puolueiden äänestäjäryhmien välillä. 

Tutkimuksen mukaan selvä enemmistö kokoomuksen äänestäjistä kiristäisi pakon edessä mieluummin kulutusveroja kuin tuloveroja. 

Samaa mieltä oli enemmistö Liike Nytin, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vastanneista kannattajista.

Poliittisten keskiryhmien äänestäjien kannat ovat Evan mukaan varovaisempia, mutta kallistuvat kuitenkin kulutusverojen puolelle. 

Vasemmistopuolueiden kannattajat taas näyttävät suosivan pikemmin tuloverotusta kulutusverotuksen sijaan.

Näitä ovat kulutusverot:

Suurin osa kulutusveroista muodostuu Suomessa yleisestä kulutusverosta eli arvonlisäverosta, joka kohdistuu lähes kaikkeen kulutukseen.

Erityiset kulutusverot määräytyvät tuoteyksikkökohtaisesti, ja tuotteiden kokonaisverorasitus voi muodostua useasta eri tavalla määräytyvästä verosta.

Erityisillä kulutusveroilla, kuten tupakkavero, energiaverot, ajoneuvovero ja jätevero, pyritään ohjailemaan kuluttajien kulutusta ja vähentämään ulkoisvaikutuksiltaan haitallista käyttäytymistä.

28 prosenttia vastaajista maksaisi enemmän veroja

Tutkimuksesta ilmenee myös, että 28 prosenttia vastaajista maksaisi henkilökohtaisesti mielellään nykyistä enemmän veroja, mutta 57 prosentille vastaajista veronkiristykset eivät ole mieluisia. 

Evan mukaan halukkuus veronmaksuun on hieman kasvanut viime vuodesta julkisen talouden vaikean tilanteen myötä.

– Suomalaisten odotukset verojen keventämisestä ovat tiukassa taloustilanteessa vaimentuneet, mutta edelleenkään suomalaisten enemmistö ei lämpene veronkiristyksille. Etenkin työn verotus on meillä jo valmiiksi ankaraa, arvioi artikkelin kirjoittanut Evan johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää tiedotteessa.

Verohelpotuksilla uusia investointeja?

Eva selvitti myös suomalaisten suhtautumista erilaisiin keinoihin lisätä investointeja Suomeen. 

Kyselyn mukaan verohelpotukset uusille investoinneille on suosituin tapa investointien houkuttelemiseksi. Vastaajista kahden kolmasosan enemmistö suhtautuu keinoon myönteisesti, kun viidennes otti siihen kielteisen kannan.

– Talouskasvun vauhdittamiseksi Suomen pitää pystyä houkuttelemaan investointeja. Nykytilanteessa Suomi verottaa uusia investointeja kilpailijamaita enemmän, Kujanpää jatkaa.

Evan kevään arvo- ja asennetutkimus perustuu 2 087 ihmisen vastauksiin 13.–21. maaliskuuta. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa.

Lue myös:

    Uusimmat