Mainos

Suomalaiselokuvien teko siirtymässä ulkomaille

Jo viidesosa suomalaisista elokuvista on tehty ulkomailla ainakin osittain, ilmenee Suomen Elokuvasäätiön tilastoista. Suomalaismaisemaa esittää yhä useammin Viro, jossa kustanukset ovat vielä jonkin verran halvemmat, olosuhteet ovat skadinaaviset ja käytettävissä on paljon elokuvan ammattilaisia.

Ulkomaille kuvauksia ja jälkitöitä vie myös rahoittamisen jakaminen useamman maan kesken. EU tukee yhteistuotantoja ja paikalliset yhtiöt vaativat yleensä, että osa työntekijöistä palkataan niiden asemamaista.

Ulkomailla saa enemmän kuvauspäiviä

MTV3 oli seuraamassa Virossa ohjaaja Petri Kotwican ensi talveksi valmistuvan elokuvan filmauksia. Nuorten nettipeliriippuvuudesta kertovan trillerileffan tuottaa suomalainen Making Movies yhdessä virolaisen yhtiön kanssa.

–Täällä on kuvauspäiviä riittävästi, noin 35, kiittelee Kotwica. Suomessa joutuisi kuvaamaan tv-leffan aikatauluissa. Kotwica haluaa luoda elokuviinsa mystistä tunnelmaa valaistuksella ja leikkimällä kuvan syväterävyydellä. Se vie aikaa.

Kotwican edellisen, Musta jää -elokuvan äänityöt tehtiin Berliinissä. Hänen vakiokuvaajallaan Max Orasmaalla on kokemusta mainosfilmien kuvauksista ympäri maailmaa.

–Jokaisesta maasta oppii jotakin uutta, sanoo Orasmaa. –Kielisekamelska tuo joskus monikansallisissa ryhmissä tietysti haastetta, me emme ymmärrä mitä virolaiset ja venäläiset avustajat puhuvat keskenään, eivätkä he ymmärrä suomea, kaikki eivät edes englantia, mutta se tuo mukavan suolansa tähän hommaan.

Suomi siirtynyt suurempaan sarjaan

Suomen Elokuvasäätiön tuotantojohtaja Petri Kemppinen kertoo, että suunta monikansallisiin tuotantoihin on selvä. Hänen mielestään se on pelkästään hyvä asia.

–Meillä elokuvan tuki on noussut 70 prosentilla edellisen hallituksen aikana ja kotimaan tuotantotaso on nyt aika hyvä mutta kun halutaan tehdä vielä suurempia elokuvia, yhden maan resurssit eivät siihen riitä, kertoo Kemppinen.

–Sehän on hienoa, että ulkomaalaiset ovat valmiita sijoittamaan rahaa suomalaisten tarinoihin ja samalla niiden levitys ulkomailla on helpompaa.

Kieli ei Kemppisen mukaan ole mikään este suomalaiselokuvan suosiolle. Tarina ratkaisee.

Ei huolta työttömyydestä

Ammattilaiset eivät ole huolissaan työpaikoista vaikka ulkomailla osinkin tehtävissä elokuvissa osa on palkattava ulkoa.

–Vastaavasti suomalaiset saavat pestejä muilta, kun teemme täällä osatuotantoja, sanoo Kemppinen.

–Kansainvälinen kokemus on edellytyksenä ulkomaiseen menestykseen.

Kemppinen näkee elokuvaosaamisen viennissä suuria mahdollisuuksia.

–Kun meillä on teollisuuden aloja, jotka eivät menesty, vaan taantuvat, niin tällainen taiteen ja luovan ilmaisun kasvu on ihan valtavaa. Jos sitä ajattelee kasvun kannalta, niin se on ihan eniten kasvavia aloja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.