Suomalaisasiantuntija hämillään dopingvyyhdistä – "Se näkyy varmasti siinä"

SUEK:n lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala yllättyi Seefeldin dopingratsiasta 1:51
Pekka Rauhala kommentoi dopingvyyhtiä.

Suomen urheilun eettisen keskuksen lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala yllättyi Seefeldin MM-kisojen vyyhdistä, jossa hiihtäjien epäillään turvautuneen veridopingin käyttöön.

– Kyllä se rehellisesti sanoen yllätti. Jos urheilijalla on oma veriprofiili eli biologinen passi, niin silloin jos tehdään veritankkaus ja hemoglobiini nousee 130:stä 160:een tai 150:een yhtäkkiä, selvä merkkihän se on ja siitä jää kyllä kiinni, Rauhala kommentoi Tulosruudussa.

Itävaltalaislehti Kurierin mukaan itävaltalaiset Dominik Baldauf ja Max Hauke sekä Kazakstanin Aleksei Poltoranin ovat jo myöntäneet veridopingin käytön. Samoin ovat myöntäneet virolaishiihtäjät Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv Viron yleisradioyhtiö Eesti Rahvusringhäälingin mukaan. Viisikko on vapautettu poliisin huostasta.

Tuoreiden dopinguutisten voi katsoa yhtäältä olevan sulka testausjärjestelmän hattuun. Rauhalan mukaan viime vuosien aikana kehittyneet testausmenetelmät tekevät kiellettyjen aineiden käytön erittäin riskialttiiksi.

– Yksi tärkeä edistysaskel on ollut biologinen passi – nimenomaan veripassi – joka näyttää pidemmällä ajalla sen, jos on massiivisia epo-annoksia. Se näkyy varmasti siinä, ja niihin voidaan kohdentaa testejä, Rauhala summasi.

Lue myös:

    Uusimmat