Suomalainen yksinpurjehtija Ari Huusela sai erikoisen pyynnön ilmastoaktivisteilta – innoittajana maailmankuulu Greta Thunberg: "He olisivat tarvinneet Espanjaan kyydin Brasiliasta"

3:56
"Kuinka kehtaatte!" – Greta Thunbergin vaikuttava puhe kokonaisuudessaan YK:n ilmastohuippukokouksessa

Yksinpurjehtija Ari Huusela sai jokin aika sitten erikoisen pyynnön ilmastoaktivistilla: suomalaisen halutaan kuljettavan aktivisteja Atlantin yli.

Suomalainen Ari Huusela ylitti Atlantin marraskuussa kaksinpurjehduskisassa parinsa Mikey Fergusonin kanssa. Kisa Ranskasta Brasiliaan onnistui kovasta haasteesta eli isopurjeen rikkoutumisesta huolimatta.

Liftareita ilmottautui enemmänkin

Perillä Brasiliassa Huusela sai poikkeuksellisen ehdotuksen ilmastoaktivisteilta.

– He olisivat tarvinneet Espanjaan kyydin Brasiliasta, Huusela kertoo.

He olivat matkalla Madridiin YK:n ilmastokokoukseen. Aktivistit olisivat siis halunneet ottaa mallia ruotsalaisesta 16-vuotiaasta Greta Thunbergista, joka matkusti Euroopasta New Yorkin ilmastokokoukseen karussa kilpaveneessä ja sieltä jälleen Espanjassa meneillään olevaan YK:n ilmastokokoukseen katamaraanissa.

– Nyt muitakin aktivisteja on havahtunut asiaan, Huusela sanoo.

Yhteistyö ei kuitenkaan onnistunut, koska Huuselan veneelle oli jo sovittu laivakuljetus telakalle Englantiin.

Thunberg tuonut näkyvyyttä myös kilpapurjehdukselle

Thunberg ei periaatteellisista syistä lennä. Imoca-vene kulkee päästöittä. Moni on huomauttanut, että matkat eivät silti vähennä päästöjä, koska Imoca-veneet vaativat huolto- ja tukihenkilöstöä, jotka matkustavat usein lentämällä.

Matkat ovat kuitenkin saaneet paljon julkisuutta Thunbergin kampanjoinnille eli ilmastonmuutoksen torjunnalle, mikä lienee ollut päätavoitekin.

Huusela on puolestaan tyytyväinen siihen, että Thunbergin matkat ovat tuoneet paljon myös näkyvyyttä Imoca-valtameriveneille ja kilpapurjehdukselle.

Millaista kyytiä sitten olisi ollut aktivisteille luvassa? 

Vene on iso, mutta siitä on riisuttu kaikki mahdollinen. Tilat ovat ahtaat, koska sisätilasta suuren osan vie purjevarasto. Aallokossa vene pitää kovaa meteliä, sillä sisätilat ovat kovat ja kaikuvat.

Makuupaikat ovat epämukavat. Osan ajasta yksinpurjehtija nukkuu karttapöydän ääressä sykkyrässä. Vessana toimii ämpäri.

Thunberg matkusti Euroopasta New Yorkiin saksalaisen Boris Herrmannin Malizia II -veneessä, joka on Huuselan tavoin starttaamassa ensi vuonna maailman ympäri yksin purjehdittavaan Vendée Globe -kisaan. Huusela tuntee Malizia II-veneen hyvin.

– Se on vielä vielä karumpi kuin minun, jos mahdollista. Minulla on sentään vielä tiskiallas ja keittimelle jonkinlainen teline. Se on äärimmäinen vene ja rajumpi liikkeiltään, koska siinä on sivulla foilit. Se on myös tiloiltaan vielä ahtaampi, Huusela kuvaa.

Paluumatkan Thunberg tuli katamaraani La Vagabondella, jossa olot ovat paljon miellyttävämmät. Purjehdus kesti 20 päivää ja Thunberg saapui Lissaboniin tiistaina.

Huusela uskoo, että testipurjehdukset ovat auttaneet Thubergia valmistautumaan Atlantin ylitykseen miehistön joukossa.

– Varmasti se purjehdus on ollut elämys Gretalle, hän uskoo.

Elämyksessä on kuitenkin paljon rankkoja hetkiä eikä veneestä pääse Atlantilla nopeasti pois, vaikka olisi vaikeaa.

– Meritauti on tottumattomalle yksi, joka helposti iskee. Siihen on lääkkeet ja se menee parissa päivässä ohi. Elämä veneessä on askeettista. Mutta, jos on niin vahva kutsumus tällaiseen ilmastoasiaan, niin siihen on varmasti asennoitunut ja pystyy sopeutumaan.

– Veneessä hyvin oivaltaa, että mikään ei tule helposti. Sähköä ei varsinaisesti ole, sitä jauhetaan hydrogeneraattoreilla eli sitä saadaan, jos vene liikkuu. Yöllä toiminta on pitkälti otsalampun varassa, Huusela kertoo.

Ranskalainen astronautti Thomas Pesquet matkasi Imoca-veneen kyydissä kisan paluumatkalla Brasiliasta Ranskaan. Hän sanoi, että avaruusasemalla olot ovat helpommat kuin veneessä. On tilaa, kuivat olot ja rauhallisempaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja