Jari, 63, yrittää jotain, mitä kukaan ei ole aiemmin yrittänyt: Ui yksin Tukholmasta Helsinkiin vetäen kymmenien kilojen taakkaa perässään

3:46
Katso video: Näin Jari Tammi kertoo huimasta ennätysyrityksestään MTV Uutiset Livelle.

Ruotsalainen eläkeläinen Jari Tammi aikoo saada nimiinsä kovan ennätyksen uimalla yksin runsaat 500 kilometriä Tukholmasta Helsinkiin. Haasteen sääntöihin kuuluu, ettei hän saa ottaa matkalla vastaan mitään apua.

Uinti märkäpuvussa kestäisi yhteensä 37 päivää, ja kaikki matkalle tarvittavat varusteet ruuasta majoitteeseen kulkevat hänen perässään vetämissään packrafteissa. Ilmatäytteiset lautat tunnetaan Suomessa myös nimellä reppulautta. Vettä hän ei sentään joudu vetämään mukanaan, sillä suolavesipumpun avulla hän voi suodattaa merivedestä päivittäin tarvitsemansa 4 litraa vettä.

Keskeinen varuste on runsas määrä proteiinipitoista ruokaa. Tammen arvion mukaan hän ei pysty syömään tarpeeksi kaloreita päivässä ja arvioi menettävänsä joka päivä 300 grammaa painoa. Sen vuoksi hän on tankannut runsaasti energiaa ennen koetusta.

Muita tärkeitä varusteita ovat muun muassa uintisuuntaa osoittava GPS-laite, makuupussi, aurinkopaneeli, matkaradio ja kaasulla toimiva retkikeitin.

Varusteet painavat lähtiessä 75 kiloa, mutta varusteiden paino tulee kevenemään noin kilon päivässä ruoan kuluessa.

Idea merenylityksestä tuli saunassa

Suomalaisvanhemmille Tukholmassa syntynyt Tammi viettää eläkepäiviään Kanariansaarilla, joilla tutustui avomeriuintiin. Idea uimamatkalle syntyi missäpä muualla kuin saunassa.

Idea lähti itämään jo viime vuonna, kun hän päätti lähteä uimaan koko Tukholman rannikon lävitse. Kun tämä haaste sujui hyvin, päätti hän mennä askeleen pidemmälle.

– En kerennyt kuin kotiin ja uudestaan saunaan, niin syntyi tämä idea. Tottakai, minähän voin uida Helsinkiin, sehän on vähän pidempi matka, Tammi kertoo.

Oma merkityksensä on sillä, että Tammi haluaa jättää yksinuinnilla jälkeensä maailmanennätyksen, jota toisen olisi hankala lähteä rikkomaan.

Hän on valmistautunut koettelemukseen pyöräilemällä, uimalla ja muualla liikunnalla, totuttaen vartaloaan päivittäiseen kuuden tunnin liikuntaan.

Matkalle luvassa pieniä nautintoja

Askeesissa ei Tammi aio matkallaan elää. Mukana varusteissa on retkituoli ja kovaääninen musiikin kuuntelemiseksi.

– Siellä on olutta ja punaviiniä. Haluan yhden oluen, kun syön lounasta ja pikkuisen punaviiniä iltaruuan kanssa, jos paistaa aurinko, Tammi kertoo.

Hän ennakoi, että yöpymiset matkan saarietapeilla tulevat olemaan mahtavia.

– Se on niin ihanaa, kun illalla saa pistää teltan pystyyn ja olet ihan yksin siellä saarella, hän kuvailee elämää ulkosaaristossa.

Vaikein matka yli Ahvenanmeren

Matkan haastavin osuus tulee olemaan Ahvenanmeren yritys Ruotsista. Esimerkiksi väärästä suunnasta tuleva tuuli voi tuottaa hankaluuksia uimarille.

– Se on se 30 kilometriä, josta menevät kaikki rahtilaivat etelästä pohjoiseen. Minun pitää mennä siitä yli yksinään. Se on se yksi päivä, joka on vaikea, Tammi toteaa.

Myös hätätilanteisiin on varauduttu. Mukana kulkevan SOS-hälyttimen avulla Tammi voi hälyttää itselleen apua, joka saapuu tunnin tai parin sisällä.

Hänen varusteisiinsa kuulu alumiininen säkki, jonka voi laittaa vedessä ympärilleen lämmittääkseen vettä ympärillään. Lisäksi hän voi kellua packraftin tai ilmatiiviiden reppujensa avulla.

”Vanhat miehet ovat sitkeitä”

Tammi tietää, että fyysisesti hän pystyy matkaan. Hänestä ei ole ihmettelyn aihe, että eläkeläinen aikoo ennätysuintia.

– Vanhat miehet, ne ovat oikein sitkeitä, hän toteaa.

Hän korostaa, että erityisesti asenne on se, jonka avulla koetus viedään loppuunsa. Siinä ikä ja aiemmin ylitetyt haasteet tuovat sisua ja sitkeyttä. Hänen mukaansa asenne on tärkeintä.

– Ei se kunto ole niin tärkeä, se [tärkein] on päässäsi: perille pitää päästä, hän toteaa

Kaksi uimassa Tukholmasta Helsinkiin

Lähtö reissulle on lauantaina ja uinnin on määrä päättyä heinäkuun loppupuolella Helsingin Allas Sea Poolille.

Tammi aikoo julkaista linkin GPS-laitteensa signaaliin lähtiessään, niin kaikki kiinnostuneet voivat seurata hänen liikkumistaan lähes reaaliajassa.

Tammi ei ole ainoa merenylittäjä. Suomalainen Gustav Kvikant ui paraikaa Ruotsista kohti Helsinkiä. 24-vuotias Kvikant kerää rahaa John Nurmisen säätiölle Itämeren suojelemiseksi. Gustavin uinti on jossain määrin erilainen kuin Jarin, koska Gustavin mukana kulkee tiimi tämän uimakoitoksen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja