Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen viimein kotona! Menoa hidastaneen merirokon puhdistus tyssäsi haihavaintoon: "Sinänsä kaunis eläin, mutta totesin, että en tuon kanssa lähde uimaan"

Tapio Lehtinen purjehti yksin maailman ympäri nousematta lainkaan maihin ja ilman modernia teknologiaa. Suomalainen on vasta kuudes ihminen koko maailmassa, joka on tähän kyennyt.

Tänään iltapäivällä Lehtinen toivotettiin tervetulleeksi Helsingin Kauppatorilla komein vastaanottojuhlallisuuksin.

Helsinkiläinen yksinpurjehtija Tapio Lehtinen on koko maailman purjehdushistorian kuudes ihminen, joka on purjehtinut yksin maailman ympäri nousematta kertaakaan maihin ja käyttämättä modernia teknologiaa.

Lehtinen osallistui Golden Globe -yksinpurjehduskilpailua. Maaliin Ranskan Les Sables-d’Olonneen hän saapui 19. toukokuuta oltuaan merellä 322 päivää.

Vastoinkäymiset hidastivat matkaa

Alkuperäinen suunnitelma oli kiertää maapallon valtameret noin kahdessasadassa päivässä, mutta merellä koetut vastoinkäymiset viivyttivät etenemistä.

Nyt mies pystyy jo hieman vitsailemaankin aiheesta.

– Nautiskelin pidempää tästä retkestä kuin muut ja nuukana miehenä totesin, että sain ilmoittautumismaksua vastaan enemmän purjehduspäiviä kuin muut, Lehtinen tuumasi Kauppatorilla torstaina järjestetyssä tilaisuudessa.

Lehtinen purjehti purjehti satamaan Astoria-veneellään Harmajan majakan kautta, ja teki perinteisen lipputervehdyksen Helsingin kaupungintalolla.

Kauppatorin satamassa häntä vastassa oli suuri joukko tuttuja ja tuntemattomia, niin purjehtijoita kuin muitakin tukijoita.

Pohjan putsaus peruuntui, kun veneen alta kurkkasi hai

Kilpailun vastoinkäymiset liittyivät veneen pohjaan kiinnittyneisiin äyriäisiin, barnakkeleihin eli merirokkoon, jotka hidastivat matkantekoa merkittävästi.

– Ne ovat sellaisia 7–10 sentin mittaisia heiluvia kikkeleitä siellä veneen pohjassa kalkkirenkaalla kiinni, Lehtinen kuvailee.

Kanssakilpailijatkaan eivät täysin barnakkeleilta välttyneet, mutta he saivat veneidensä pohjat rapsutettua puhtaiksi uimalla ja myrkkyä käyttäen. Heidän veneissään oli noin 50–100 äyriäistä, ja operaatioon kului neljästä kuuteen tuntia.

Lehtisen veneen pohjassa niitä oli 2000–3000 kappaletta, eikä poistoon sopivia työkalujakaan ollut. Eräänä tyynenä päivänä hän kuitenkin päätti kokeilla koottuaan ensin ämpärillisen potentiaalisia työkaluja poistoa varten.

– Samalla kun sidoin tikkaita veneen keulaan, veneen alta työntyi saamarinmoinen hain pää. Sinänsä kaunis eläin, mutta totesin, että en tuon kanssa lähde uimaan, Lehtinen kertoo kohtaamisesta, joka torppasi aikeet.

Musiikin kuuntelu sallittua vain kasettisoittimella

Pitkä kilpailu on fyysisesti ja henkisesti vaativa. Tapio Lehtinen ei silti ainakaan muista kokeneensa erityisen heikkoja hetkiä.

– Kuusikymppinen suomalaisäijä klaaraa suomalaisella sisulla aika pitkälle, hän toteaa.

Lehtisen mukaan yksinpurjehdus ei kaikesta huolimatta ole erityisen yksinäistä, sillä radioamatöörit ovat yhden puhelun päässä.

Hiljaisuutta hän saattoi toisinaan rikkoa musiikilla, joka tosin oli modernin teknologian avulla kuunneltuna kiellettyä. Siksi mukana oli kasettisoitin ja ystävän nauhoittamat musiikkikasetit.

Navigointia perinteisin menetelmin

Kilpailua merkittävästi vaikeuttava sääntö on se, että osanottajat purjehtivat veneillä, joiden teknologia ei saa olla vuotta 1968 uudempaa. Näin ollen veneen ohjaamiseen ja navigointiin satelliitti- ja digitaalitekniikkaan perustuvat järjestelmät ovat kiellettyjä.

Työläintä onkin juuri navigointi, joka tapahtuu perinteisin menetelmin: sekstanttia, kompassia ja lokia käyttäen.

– Se on sinänsä kivaa puuhaa, mutta edellyttää joka päivä askartelua ja pientä aivojumppaa.

Seuraava haave jo kiikarissa

Toteutettuaan yhden pitkäaikaisen haaveensa Lehtinen paljastaa seuraavan unelmansa, joka liittyy yllättäen junioripurjehdukseen.

– Junioripurjehdus ja nämä minua vastaan ottaneet optimistijollat ovat minulle erityisen rakkaita. Toivon mukaan helsinkiläisten koulujen liikunnanopetukseen saataisiin mahdollisimman pian yhtenä oppiaineena turvallisen veneilyn ja purjehduksen alkeiden opettaminen.

Lehtisen mukaan tämä voitaisiin toteuttaa yhteistyössä Helsingissä toimivien purjehdusseurojen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat