Mistä kaikki sai alkunsa? Näin Greta Thunbergin perhe kertoo nuoren ilmastoaktivistin rankasta lapsuudesta: "Hän tuntui katoavan pimeyteen ja ikään kuin lakkasi toimimasta"

5:32
Video: Thunberg piti tunteisiin vetoavan tunteen YK:n ilmastokokouksessa.

Ruotsalainen 16-vuotias Greta Thunberg on noussut lyhyessä ajassa kansainvälisen ilmastoliikkeen keulahahmoksi. Sattumaa se ei ole.

Thunbergin perhe kertoo vastikään julkaistussa kirjassa Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä, että Greta koki ilmastoheräämisen jo 8-vuotiaana ja että hän on ajanut asiaa tiukasti siitä lähtien. Ensin perheensä piirissä, myöhemmin niin, että sanomalta on ollut vaikea välttyä, jos seuraa mediaa.

Kirjan perusteella Gretan ilmastohuoli heräsi, kun hän näki koulussa elokuvan, joka kertoi, miten paljon valtamerissä kelluu roskia ihmisten jäljiltä.

Kirjassa kuvaillaan, miten muut oppilaat unohtivat näkemänsä pian tunnin jälkeen. Gretaan elokuva teki syvemmän vaikutuksen.

– Roskasaari on iskostunut Gretan verkkokalvoille. Hän itkee ja haluaa lähteä kotiin, mutta ei saa, koska täällä koulun ruokasalissa kuuluu syödä kuolleita eläimiä ja puhua merkkivaatteista, meikeistä ja kännyköistä, kirjassa sanotaan.

Perhe muotoilee asian niin, että teema kosketti, sillä Greta ”näki sen, mitä me muut emme halunneet nähdä”.

– Greta kuului niihin harvoihin, jotka pystyivät näkemään hiilidioksidipäästömme. Hän näki näkymättömän. Sen värittömän, hajuttoman ja mauttoman kauheuden, josta meidän sukupolvemme ei ole halunnut olla tietävinään, kirjassa maalaillaan.

Erikoinen oireilu rasitti perhettä

Greta Thunberg on puhunut julkisuudessa avoimesti Aspergerin oireyhtymästään. Kirjassa perhe kuvaa, miten Gretan poikkeavuus kävi ilmi.

– Greta oli juuri aloittanut viidennellä luokalla ja hänen oli paha olla. Hän itki iltaisin nukkumaan mennessä. Hän itki matkalla kouluun. Hän itki tunneilla ja välitunneilla, ja opettajat soittivat kotiin lähes päivittäin.

Tytön käytökselle ei ensin meinattu löytää selitystä. Kokemus oli perheelle raskas.

– Yritimme kaikkemme, mutta mikään ei tepsinyt. Hän tuntui katoavan pimeyteen ja ikään kuin lakkasi toimimasta. Hän lakkasi soittamasta pianoa, lakkasi nauramasta, lakkasi puhumasta. Lopulta hän lakkasi syömästä.

Syömättömyydestä muodostui uusi ongelma.

– Kahden kuukauden syömättömyyden aikana Greta on laihtunut melkein kymmenen kiloa, mikä on paljon, kun on alun alkaenkin pienikokoinen. Hänen ruumiinlämpönsä on alhainen, ja pulssi ja verenpaine osoittavat selviä merkkejä nälkiintymisestä, kirjassa kerrotaan.

Greta päätti kuitenkin aloittaa syömisen lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalla pidetyn tapaamisen jälkeen.

Myöhemmin käytökselle saatiin selityksiä, kun Gretalle diagnosoitiin Aspergerin oireyhtymä, hyvätasoinen autismi ja pakko-oireinen häiriö, OCD.

"Mikään ei ole muuttunut"

Asperger-henkilöillä on usein kyky kiinnostua perinpohjaisesti poikkeuksellisista asioista.

Thunbergin erityisen mielenkiinnon kohteena on mitä ilmeisimminkin ilmastonmuutos. Kirjan perusteella Thunberg on keskittynyt asiaan kokonaisvaltaisesti ja pannut myös perheenjäsenensä kiinnostumaan aiheesta.

Kenties juuri tinkimättömän asenteensa johdosta hän päätyi kansainvälisen ilmastoliikkeen keulakuvaksi: julkisuutta hän sai ryhtymällä ilmastolakkoon ja istumalla koulupäiviensä aikana Tukholman valtiopäivätalon edessä kolmen viikon ajan.

Tempaus kesti kolme viikkoa ja sai runsaasti mediahuomiota. Julkisuus toi kuitenkin mukanaan myös sen lieveilmiöt.

– Ensimmäiset vihapuhujat alkavat saada jalansijaa, ja Gretaa pilkataan avoimesti sosiaalisessa mediassa, Häntä pilkkaavat nimettömät trollitilit ja äärioikeistolaiset. Pilkkaajissa on myös niiden puolueiden kansanedustajia, joita moni hänen lähisukulaisistaan äänestää. Ja joita valtaosa hänen naapureistaan äänestää.

Lakon viimeisenä päivänä Thunbergin tukena istui valtiopäivätalon edustalla kirjan mukaan jopa tuhatkunta lasta ja aikuista.

Vaikka lakko nosti ilmastoteemaa mediassa, Greta ei perheen mukaan ollut lopputulokseen tyytyväinen, sillä lakko ei johtanut konkreettisiin toimiin maapallon puolesta.

– Mikään ei ole muuttunut, hänen kerrotaan sanoneen lakon päätteeksi. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.