Mainos

Suomalainen varautuu nyt riskeihin - kulutusluotot vähentyneet

kuva: Lehtikuva

Moni suomalainen varautuu nyt taloutensa riskeihin. Tästä kertoo se, että esimerkiksi kulutusluottoja ottaneiden suomalaisten määrä on vähentynyt viime vuodesta. Viime vuonna 32 prosentilla suomalaisista oli kulutusluottoa, nyt enää 28 prosentilla.

Finanssialan Keskusliiton tekemässä kyselyssä selvitettiin suomalaisten rahankäyttöä, luotonottoa ja maksamista. Kyselyyn vastasi 2400 suomalaista.

Finanssialan keskuliiton rahoitusasiantuntija Ulla Halonen pitää tutkimustuloksia kulutusluottojen osalta merkittävänä.

- Suomalaisten rahankäyttö on järkevöitynyt viimeisten kahden vuoden aikana. Enää ei oteta niin paljon esimerkiksi kalliita tililuottoja, sanoo Halonen.

Pankin kulutusluottoa ottaneiden osuus on kuitenkin pysynyt edellisvuoden tasolla.

- Suomalaiset ottavat lähinnä halpakorkoisia pankin kulutusluottoja. Kuluttajat miettivät vaikeassa taloustilanteessa aiempaa tarkemmin luotonottoaan ja luoton hintaa, arvioi Halonen.

Suomalaisista 57 prosentilla on tällä hetkellä mielessään omaa talouttaan mahdollisesti uhkaavia riskejä. Työttömyyden kokee uhaksi 23 prosenttia ja lomautukset 16 prosenttia vastaajista.

Yleisin tapa varautua omaa taloutta koskeviin riskeihin on säästäminen. Myös varautuminen vakuutuksilla tai varautuminen sijoituksilla ovat yleisiä varautumiskeinoja riskien varalta.

Nyt halutaan säästää

Lähes puolet suomalaisista aikoo säästää ja sijoittaa varojaan tämän vuoden aikana. Finanssialan Keskusliiton mukaan säästämisaikeet ovat merkittävästi lisääntyneet viime vuodesta.

Selvästi suosituinta on säästäminen säästö- ja sijoitustileille, kertoo Halonen.

- Turvallisuus on tärkein kriteeri säästämis- tai sijoituskohteen valinnassa. Tuoton painoarvo valintakriteerinä on aiempaa pienempi. Eläkevuosiin varautuminen säästämisen perusteena nousi selvästi jo kaksi vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa, ja näin on edelleen, sanoo Halonen.

Tutkimuksen mukaan varoja on tällä hetkellä säästettynä tai sijoitettuna 58 prosentilla suomalaisista kun osuus vuosi sitten oli 55 prosenttia.

Asuntolainojen määrät kasvaneet

Asuntolainojen keskikoot ovat kasvaneet Suomessa viime vuosina. Kyselyn mukaan kahden viime vuoden aikana otetut lainat ovat olleet keskimäärin 107 500 euroa.

Rahoitusasiantuntijan Ulla Halosen mukaan edellisellä kahden vuoden jaksolla keskimääräinen lainan suuruus oli 96 200 euroa. Asuntolainojen kasvusta huolimatta lainanhoitomenojen osuus käteen jäävistä tuloista on pysynyt ennallaan edellisiin vuosiin nähden.

- Suurien lainojen osuus on kasvanut. Suurimpia asuntolainoja on lapsiperheillä. Myös pääkaupunkiseudulla asuvilla lainat ovat keskimäärin muuta maata mittavampia, kertoo Halonen.

Asuntolainojen keskimääräiset laina-ajat ovat tasaantuneet 19 vuoteen. Kahden viime vuoden aikana otetun tyypillisen asuntolainan takaisinmaksuaika on joko 20 tai 25 vuotta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.