Tabu-ohjelman Marjo menehtyi pian kuvausten jälkeen – maailman yleisin ja tappavin syöpä on usein pitkään oireeton

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
KATSO MYÖS VIDEO: Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet.

Keuhkosyöpä on maailman yleisin ja Suomen kolmanneksi yleisin syöpä. Maailmanlaajuisesti se on eniten kuolemia aiheuttava syöpäsairaus. Sairaus on usein pitkään oireeton tai oireita ei välttämättä osaa yhdistää syöpään.

MTV:n Tabu-ohjelmassa tavattiin keuhkosyöpää sairastava Marjo, joka ehti menehtyä sairauteen jo ennen sarjan esitystä.

Marjo kertasi sarjan toisessa jaksossa sairautensa etenemistä ja kertoi, kuinka se pikkuhiljaa vei hänen kykynsä syödä.

Ja sitten en pystynyt enää juomaan vettä. Sinä päivänä totesin, että voi vittu, Marjo kertoi ohjelmassa juontaja Pekka Strangille.

Tyypilliset keuhkosyövän oireet – syöpä voi kasvaa keuhkoissa vuosia ennen ensimmäistäkään 

Keuhkosyövistä 80–90 prosenttia johtuu tupakasta, mutta noin 15 prosenttia keuhkosyöpään sairastuneista ei ole koskaan tupakoinut, kertoo Terveyskirjasto.

Alkuvaiheessa keuhkosyöpä on oireeton, ja se voi kasvaa tietyissä keuhkojen osissa kookkaaksi ennen kuin siihen liittyy mitään oireita. Siksi keuhkosyöpä löydetään usein vasta sitten, kun alkuperäinen kasvain on jo ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön.

Ensimmäisiä keuhkosyövän oireita voi olla esimerkiksi pitkittynyt yskä, joka pahenee ajan kanssa. Myös äänen käheys, veriyskä, hengenahdistus ja rintakehän kivut ovat tyypillisiä oireita, kertoo Cleveland Clinic ja Terveyskirjasto.

On mahdollista, että etäpesäkkeet aiheuttavat sairauden ensimmäiset oireet. 

Kun tauti on jo levinnyt, ovat yleisoireet, kuten ruokahaluttomuus, laihtuminen, väsymys ja kuumeilu mahdollisia. 

Muita mahdollisia oireita ovat kipu olkapäässä, kasvojen, kaulan, käsivarsien ja rintakehän turvotus, pieni pupilli tai roikkuvat luomet toisessa silmässä ja toispuoleinen kasvojen hikoilu.

Ennuste naisilla hieman parempi kuin miehillä

Keuhkosyöpäpotilaiden ennusteet vaihtelevat paljon, kertoo Syöpäjärjestöt.

Cleveland Clinicin mukaan pienissä kasvaimissa, jotka eivät ole levinneet imusolmukkeisiin, potilaan eloonjäämisaste on 90 prosenttia potilailla, joiden kasvain on alle yhden sentin. 

Jos kasvain on 1–2 senttimetrin kokoinen, on potilaan eloonjäämisprosentti 85. Ja jos kasvaimen koko on 2–3 senttiä, on eloonjäämisprosentti 80.

Keuhkosyöpää sairastavien naisten ennuste on jonkin verran parempi kuin miesten, kertoo Syöpäjärjestöt.

Tämä johtuu siitä, että naisilla esiintyy vähemmän pienisoluisia keuhkosyöpiä, joiden ennuste on huonoin. Keuhkosyöpä jaetaan pienisoluiseen ja ei-pienisoluiseen muotoon.

Syöpäjärjestöjen mukaan keuhkosyövän sairastaneista miehistä on viiden vuoden kuluttua diagnoosista elossa 13 prosenttia ja naisista 21 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat