"Suksikaupassa on hiljaista, kun lunta ei ole" – Leuto talvi haastaa talviurheiluvälineiden myyntiä, kivijalassa luotetaan kanta-asiakkaisiin

1:44
Suksikauppa kärsii leudosta talvesta.

Leuto talvi haastaa talviurheiluvälineiden myyntiä. Kentältä kuultu viesti on, että jos lunta ei näy, myös suksien myynti takkuaa.

Etelässä ja lännessä talvilajien harrastaminen on tällä hetkellä kehnoissa kantimissa. Urheilukauppojen kentältä toistuu viesti, että lumeton talvi verottaa suoraan hiihtovälineiden myyntiä.

– Suksikaupassa on todella hiljaista, kun lunta ei ole. Yleisesti ottaen jos miettii muita talviurheilulajeja, kuten jääkiekkoa, niin luistimiakaan ei mene, kun ulkojäätä ei ole. Nyt sisälajit ovat se, missä kauppa käy, sanoo Vantaan Budget Sport Tammiston myyjä Kalle Pirnes.

Lasketteluvälineissä kytee toivoa

Jos hiihtosukset eivät mene kaupaksi, on laskettelurinteissä vielä toivon kipinä.

Lasketteluvälineisiin keskittyvän helsinkiläisen kivijalan mukaan vaativampaan makuun tottunutta asiakaskuntaa löytyy talvisäistä riippumatta, vaikka aavistuksen hiljaisempaa onkin ollut. Yritys tekee välinemyynnin ohella leipänsä myös laskettelusuksien ja lumilautojen huolloilla.

– Ero on niin pieni viime vuoteen, ettei sitä huomaa. 30 vuotta, kun on tätä tehnyt, niin vaihtelut vuosien välillä ovat olleet tosi pieniä, kertoo Ski Service -liikkeen omistaja Heikki Kiukkanen.

Riski on sama niin pienellä kuin suuremmallakin yrittäjällä: seuraavan talven urheiluvälineet pitää jo pian tilata, vaikka vanhat olisivat yhä myymättä.

– Nyt ruvetaan kuukauden sisällä ostamaan ensi talven tavarat, eikä kukaan tiedä vielä ensi talvesta. Meillä se on vielä suht helppoa, kun on niin paljon vakioasiakkaita, Kiukkanen sanoo.

Hiihtolomat lähestyvät

Vaikka pinnalla pysyttäisiin, mahdollisia uusia harrastajia vähäluminen talvi ei asiakkaiksi houkuttele.

Alalla toivotaan lähestyvän hiihtolomasesongin piristävän suksikauppaa.

– Veikkaan, että alppikamoja ja laskettelukamoja saattaa mennä enemmän juuri ennen hiihtolomaa. Miksei pieni piikki murtomaahiihtoonkin. Mutta saapa nähdä, toteaa Budget Sportin Kalle Pirnes.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja