Sukelluskouluttaja: Norjan onnettomuuspaikka haastava kokeneellekin

Luolasukeltamista pidetään vaativimpana sukeltamisen muotona. Sukellusympäristö, sukellusaika ja veden syvyys vaikuttavat kuitenkin paljon siihen, kuinka riskialtista luolasukeltaminen on.

Suomessakin voi harrastaa

Luolasukellusharrastajia ei löydy Suomesta paljon, mutta lajin suosio on hiljalleen kasvamassa. Tavallinen arki ei enää tarjoa riskejä ja jännitystä, joten sitä haetaan esimerkiksi sukelluskokemuksista.

– Karkean arvion mukaan koulutettuja luolasukeltajia on Suomessa korkeintaan 1300 - 3000. Osa harrastajista käy vain kurkkaamassa luolasukeltamista, aktiiviharrastajia löytyy Suomesta varmaan muutamia satoja, tekniikkasukelluskouluttaja Jouni Piispanen pohtii.

Useimmat lajin harrastajat lähtevät harrastuksen perässä ulkomaille, kirkasvetisten ja haastavien luolastojen pariin, mutta lajia voi harrastaa myös Suomessa.

– Suomen vanhoissa kaivostunneleissa on hyvä sukeltaa, koska vesi on kirkasta, eikä aallokkoja tai virtauksia ole.

– Lohjan Ojamon kalkkikaivos on varmaan Suomen yleisin sukelluspaikka, Piispanen kertoo.

– Luolasukeltamista pidetään vaarallisempana kuin urheilusukeltamista, koska välitöntä pintaan nousun mahdollisuutta ei ole olemassa. Kaikki sukelluksen aikana syntyvät ongelmat hoidetaan veden alla, kertoo tekniikkasukelluskouluttaja Jouni Piispanen.

Piispanen pitää Norjan Plurdalenin luolastoa erittäin haastavana sukelluspaikkana kokeneellekin sukeltajalle.

– Plurdalenissa on kaikki luolasukeltamisen riskit, ainoastaan näkyvyys on pääsääntöisesti hyvä. Mutta siellä on kylmä vesi ja suuri syvyys, mikä aiheuttaa sen, että sukellusmatkasta tulee väistämättä pitkä. Siellä sukelluksesta tulee vajaan kolmen kilometrin läpäisy, ja silloin joudutaan käymään pitkään tosi syvällä.

Nälkä kasvaa syödessä

Haastavilla osuuksilla sukellusolosuhteet eivät anna armoa virheille. Ahtaassa luolastossa toimiminen ja kylmän veden vaatimat varusteet vaikeuttavat myös liikkumista.

– Luolasukeltamisessa nälkä kasvaa syödessä, halutaan aina mennä haastavampiin ympäristöihin. Aika monet harrastajat tietysti tietävät , että jos pohjalla jotain tapahtuu, niin ei sieltä ei pääse ylös kuin menehtyneenä, Piispanen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat