Mainos

Stromsdalin konkurssi vakava paikka Juankoskelle

Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko kertoo kartonginvalmistaja Stromsdalin konkurssiuutisen olevan vakava paikka kaikille kuntalaisille. Perinteikäs yhtiö työllistää suoraan yli 200 juankoskelaista.

Stromsdalin hallitus päätti jättää torstaina konkurssihakemuksen käräjäoikeuteen. Yhtiö ei onnistunut järjestämään rahoitustaan.

-Maailmanlaajuinen finanssikriisi leikkasi yhtiön tilauskirjat juuri kun muuten alkoi näyttää paremmalta. Toivotaan, että tehtaalle löydetään mahdollisimman pian jatkaja, Kangasperko toteaa.

Pohjoissavolaisella Juankosken kaupungilla on yhtiöstä noin kuuden prosentin omistusosuus Stromsdalista. Osuutta oli tarkoitus pienentää omistusjärjestelyissä, jotka nyt kariutuivat.

Myös Stromsdalin hallituksen puheenjohtaja Harry Salonaho kertoo, että talouskriisi oli pääsyy yhtiön kaatumiseen. Stromsdalin tilanne ei ole ollut vuosiin helppo, mutta yhtiön tervehdystoimenpiteet ja investoinnit olivat juuri alkaneet kantaa hedelmää.

-Juuri kun valoa alkoi näkyä tunnelin päässä, tuli pysähdys hyvin äkkinäisesti, Salonaho kertoo.

Kaupunginjohtaja Kangasperko uskoo, että kartonkia voidaan valmistaa kannattavasti paikkakunnalla, kunhan markkinat elpyvät. Yhtiössä on investoitu koneisiin, ja toimintaa on muutenkin trimmattu pitkin matkaa.

Myös Salonaho toivoo, että konkurssipesän hoitaja löytäisi yrityksen, joka voisi jatkaa tehtaan toimintaa. Samoin Stromsdalin pääluottamusmies Jukka Suhonen arvioi, että toimivalle tehtaalle on aina löydettävissä ostaja.

Kartonkikoneet pyörivät tehtaalla ainakin seuraavat pari viikkoa, ja saadut tilaukset hoidetaan.

-Ketään ei sovi moittia, sillä kaikki mahdolliset temput tehtaan pelastamiseksi on tehty ja töitä tehdään loppuun asti. Samassa veneessä tässä ollaan edelleen, sanoi Suhonen.

Ensimmäinen pörssiyhtiöruumis

Stromsdal on ensimmäinen pörssiyhtiöruumis meneillään olevassa talouskriisissä. Työpaikkoina mitattuna konkurssi on samaa luokkaa kuin sellutehtaiden lopettamiset Kemijärvellä ja Kaskisissa.

Stromsdal on ollut pitkään talousvaikeuksissa. Yhtiö ilmoitti jo aiemmin marraskuussa tuotannon rajoituksista ja lomautuksista. Lokakuussa yhtiö antoi tulosvaroituksen. Käyttökatteen ennustettiin jäävän miinukselle, mikä kertoo erittäin vakavista kannattavuusongelmista.

Konkurssiprosessi lähti käyntiin viime kädessä sen vuoksi, että yhtiön solmima aiesopimus merkittävästä yritys- ja rahoitusjärjestelystä kariutui. Sen jälkeen päärahoittajat eivät olleet valmiita jatkamaan yhtiön toiminnan rahoittamista.

Stromsdal selvitti myös muita rahoitusmahdollisuuksia, mutta ratkaisua ei löytynyt.

Aiesopimus tehtiin Primaca Partners -sijoitusyhtiön kanssa. Stromsdalin päärahoittajat ovat Handelsbanken ja Finnvera.

Käräjäoikeus antanee päätöksensä Stromsdalin konkurssihakemukseen muutaman päivän sisällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.