Stressi, huono ruokavalio, värjäys – yhdeksän syytä hiustenlähtöön

Hiusten irtoaminen on normaalia, tavallisesti päästäsi irtoaa jopa 100 hiusta päivässä. Sen sijaan runsas hiustenlähtö voi olla merkki vääränlaisesta hoidosta tai yksipuolisesta ruokavaliosta.

Marie Claire -sivusto kysyi dermatologian professorilta Adan Friedmanilta yleisimmät syyt runsaaseen hiustenlähtöön.

1. Kärsit vitamiinien puutteesta

– Hiusten kannalta tärkeintä on huolehtia B12-vitamiinin ja raudan riittävästä saannista, Friedman sanoo.

Syy hiustenlähtöön voi löytyä liian yksipuolisesta ruokavaliosta, jolloin keho ei saa riittävästi kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.

2. Syöt lääkkeitä

Monet lääkkeet, kuten masennus- ja verenpainelääkkeet, saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksina hiustenlähtöä. Jos olet ottamassa käyttöön uuden pitkäaikaislääkkeen, kysy sen mahdollisista sivuvaikutuksista lääkäriltäsi.

3. Pidät hiuksiasi aina samalla tavalla kiinni

Kireän ponnarin pitäminen aina samassa kohtaa rasittaa sen kohdan hiuksia ja saa ne katkeilemaan. Lisäksi karvatupet, joista hius kasvaa, saattavat vaurioitua. Hanki hiuksia vähän rasittava ponnari, ja pidä hiuksia auki aina kun mahdollista.

4. Muotoilet hiuksiasi ylenpalttisesti

Hiusten kuivaaminen föönillä, suoristaminen ja kihartaminen päivittäin on kuumien muotoilutuotteiden ylenpalttista käyttöä. Vähennä hiustesi kihartamista tai suoristamista raudoin ja anna tukan kuivua itsestään mahdollisimman usein.

5. Kuivaat hiuksesi puuvillapyyhkeellä

Kuivan puuvillapyyhkeen hinkkaaminen märkään tukkaan luo voimakasta kitkaa, joka haurastuttaa hiuksiasi. Rutista hiukset mahdollisimman kuivaksi käsin tai kokeile mikrokuitupyyhettä.

6. Olet stressaantunut

Kova stressi voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Jos vain itse kykenet vaikuttamaan stressin lähteisiin, vähennä niitä. Siirrä suosiolla ei-niin-akuutti asia myöhempään ajankohtaan ja opi sanomaan ei – sinun ei tarvitse lupautua tekemään enempää kuin sen, mihin pystyt.

7. Olet juuri kokenut kovan fyysisen rasituksen tai vamman

Esimerkiksi raskauden jälkeen hiustenlähtö ilmenee vasta noin kolmen kuukauden viiveellä synnytyksestä. Raskauden aikana hormonitoiminnan muutokset auttavan pitämään hiukset kasvuvaiheessa. Synnytyksen jälkeen hiukset siirtyvät nopeasti lepotilaan, jolloin hiuksia ei juuri irtoa. Lopulta tavallisen sadan hiuksen irtoamistahdin sijaan hiuksia lähteekin 150–200 päivässä. Tilanteeseen ei ole suoraa ratkaisua, vaan hiuksesi toipuvat ajan mittaan.

8. Värjäät hiuksesi liian usein

Hiuksia värjätessä käytännössä hierot kemikaaleja tukkaasi. Pyri pitämään mahdollisimman pitkä tauko värjäyskertojen välillä. Ja muista, että vaalennus ja värinpoistot ovat pahinta, mitä voit hiuksillesi tehdä.

9. Riuhdot takut väkisin auki

Aloita hiusten selvittäminen aina latvoista ja etene kohti tyveä. Ole hellä ja käytä selvittämiseen tarkoitettua harjaa. Hiukset irtoavat helpommin, jos kiskot niitä tyvestä heti aluksi.

Lähde: Marie Claire

Kuinka usein hiukset tulee pestä? Hiustaiteilija Piatu Puhakka näyttää, miten hiukset pestään oikein.


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja