Stressaako? Tutkimus selvitti, miten stressi ja burnout pilaavat seksielämän – naisten ja miesten välillä tietty ero

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
Katso myös vastaukset seksikysymyksiin: Minkä kokoinen on "normaali penis"? Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia?

Tuore tutkimus muistuttaa tuloksillaan siitä, kuinka suuri vaikutus stressillä on seksuaaliseen nautintoon. 

Uuden tutkimuksen mukaan seksuaalinen nautinto on riippuvainen siitä, kuinka henkilö käsittelee stressiä ja siitä, mistä stressi johtuu, uutisoi New York Post. Tutkimus esiteltiin syyskuun International Journal of Impotence Research -julkaisussa.

Tutkimuksessa havaittiin, että naisten kohdalla seksiongelmat kumpuavat työstressistä – ulkoisista paineista, kuten lähestyvästä deadlinesta tai ikävästä pomosta. Miehillä puolestaan vaikuttaa eniten burnout.

"Kehon rehellisin alue"

Tutkijat päätyivät tuloksiin tarkkailtuaan puolien vuoden ajan 251 kreikkalaislääkärin seksielämää. Tutkittavista 143 oli miehiä, 108 naisia, ja kaikki olivat kolmikymppisiä. Kaikilla lääkäreillä oli sekä työstressiä että burnout, mutta vakavuus vaihteli lievästä korkeaan. Nimenomaan korkeasta työstressistä kärsivät naiset ja korkean tason burnoutista kärsivät miehet kokivat ongelmia intiimielämän puolella.

– Genitaalialue on kehon rehellisin alue, selittää tutkimustuloksia seksiterapeutti Stephen Snyder New York Postin haastattelussa. Snyder ei kuitenkaan osallistunut tutkimuksen tekoon.

Seksiongelmista kärsineillä miehillä oli joko heikko erektio tai ei erektiota lainkaan. Tämän vuoksi he harrastivat vähemmän seksiä, mikä puolestaan johti yleiseen tyytymättömyyteen. Onneton mieliala johti juomisen lisääntymiseen, mikä puolestaan pahensi jälleen erektio-ongelmia.

Naisten ongelmat ilmenivät oman nautinnon pilaavina. Naiset kokivat emättimen kuivuutta ja saivat vähemmän orgasmeja.

– Kun genitaalialueesi sanoo ei, se voi olla vain mielesi tapa kertoa sinulle, että jotain on vialla, Snyder pohtii.

Ne naiset, joilla oli lapsia, kärsivät ongelmista yllättäen vähemmän. Tutkijat arvelivat tämän johtuvan läheisyydestä, jota naiset kokivat aviomiestensä kanssa. Lisätutkimuksia aiheesta toki tarvitaan.

Seksiä halutaan, kun olo on hyvä

Snyderin mielestä miesten tulisi ottaa tutkimustulokset vakasti. Hän kehottaakin miehiä kiinnittämään hieman enemmän huomiota parisuhteeseen ja muihin elämän tavoitteisiin.

 – Seksi on jotain sellaista, jota ihmiset tuppaavat haluamaan, kun he ovat onnellisia, Snyder myös muistuttaa.

Mitä tarkoittaa stressi? Terveystalon työterveyspsykologi Antti Aro vastaa. 5:21
Mitä tarkoittaa stressi? Työterveyspsykologi kertoo videolla.

Lue lisää aiheesta seksi ja parisuhde.

Lue myös:

    Uusimmat