STM varoittaa: Jos henkilöstöpula sairaaloissa kasvaa, syöpäoperaatioita ei välttämättä voida tehdä – "Henkilöstöä vähemmän kuin keväällä 2020"

1:12
STM:n kansliapäällikön mukaan sairaalahenkilöstöä on nyt vähemmän kuin keväällä 2020: "Henkilöstötilanne on tälläkin hetkellä erittäin vakava"

Huoli sairaaloiden kuormituksesta kasvaa koronaviruksen omikron-variantin levitessä Suomessa. STM:n kansliapäällikön mukaan sairaalahenkilöstöä on nyt vähemmän kuin keväällä 2020.

Suomessa sairaaloiden henkilöstötilanne on tällä hetkellä erittäin vakava, kuvailee sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Henkilöstön sairaspoissaolojen lisäksi henkilökuntaa on siirtynyt kokonaan pois alalta tilanteessa, jossa heitä tarvittaisiin lisää.

– Tilanne on tällä hetkellä sellainen, että henkilöstöä on vähemmän kuin keväällä 2020, jolloin myös oli erittäin vakava tilanne päällä, kertoo Varhila.

Jos "henkilöstökapeikko" kasvaa edelleen, edessä voi Varhilan mukaan olla huolestuttavia uutisia.

– Jos me vielä tällä hetkellä pystymme tekemään esimerkiksi syöpäoperaatiota, ei ole takeita, että pystyisime tekemään niitä myös jatkossa, mikäli tautitilanne heikkenee ja henkilöstöpula samanaikaisesti pahenee.

Omikron-tartuntojen määrän voi odottaa kasvavan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on raportoitu tänään 2 714 uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on viimeisen kahden viikon ajalta yhteensä runsaat 29 000, joka on melkein 10 000 enemmän kuin edeltävien 14 päivän aikana. Tiedot HUS-alueelta antavat kuvaa kuitenkin huomattavasti suuremmista tartuntamääristä: Vain HUS-alueella todettiin maanantaina yli 2000 tartuntaa.

Varhila ei suostu arvuuttelemaan tulevia tartuntalukuja – tarkempia skenaarioita on luvassa keskiviikkona STM:n ja THL:n koronatiedotustilaisuudessa.

– Osaamme odottaa, että omikronin määrä tulee edelleen väestössä kasvamaan, hän sanoo.

Varhilan mukaan tartuntamäärien kasvua sopii odottaa etenkin väkirikkailla alueilla, kuten Helsingissä ja Uudellamaalla.

Myös joulun ja uudenvuoden ajan matkailu on omiaan levittämään tartuntoja todennäköisesti muuallakin maassa. 

Katso alla olevalta videolta koko kansliapäällikkö Kirsi Varhilan haastattelu MTV Uutiset Livessä:

13:42

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja