Vantaalla joka kolmannella testatulla on korona – uudet rajoitukset eivät riitä: "Tällä tavalla tämä tauti läpäisee meidän kansakuntamme"

Koronatartuntojen määrä kasvaa Helsingissä ja Vantaalla hurjaa vauhtia – Aronkytö: 30 prosenttia testatuista positiivisia 8:13
Vantaalla lähes joka kolmas koronatesti on positiivinen. Kuuntele apulaiskaupunginjohtajan haastattelu synkästä koronatilanteesta.

Suomessa on raportoitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 2 714 uutta koronatartuntaa, mutta luvussa voi olla puutteita joidenkin alueiden osalta. Tartuntojen määrä kasvaa kovaa vauhtia etenkin Uudellamaalla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan HUS-alueella eilen tutkituista reilusta 6400:sta näytteestä yli 30 prosenttia oli positiivisia.

Vantaalla positiivisten tulosten osuus testeistä on niin ikään 30 prosentin paikeilla, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö. Omikronmuunnoksen osuutta positiivisista tuloksista ei Aronkydön mukaan osata sanoa tarkkaan.

– Kyllä yleinen tuntuma on ollut, että yli puolet on omikronia. Mutta kyllä tässä varmasti deltaa on pohjalla huomattava määrä, Aronkytö kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Aronkydön mukaan positiivisten tautitapausten kasvanutta määrää ei selitä testauskapasiteetin kasvu, sillä testejä tehdään nyt vähemmän kuin muutama viikko sitten. Silloin positiivisten tulosten osuus oli noin viisi prosenttia tehdyistä testeistä.

Hänen mukaansa Helsinki-Vantaan lentoaseman testitulokset eivät näy Vantaan kaupungin asukkaiden tilastossa.

TIlanne huolestuttaa

Apulaiskaupunginjohtaja Aronkydön mukaan positiivisten tulosten osuuden kasvu on huolestuttavalla tasolla. Sairaaloissa tilanne on kuitenkin tällä hetkellä rauhallinen.

– Jos katsotaan tätä epidemiaa, joka näyttää kulovalkean tavoin leviävän, niin se on aika huolestuttavaa. Nyt täytyy lähteä miettimään, mikä on tilannekuva. Se ei ole enää sama, mitä se on ollut muutama viikko sitten.

Tiistaina leviämisalueilla voimaan tuli uusia rajoituksia. Ravintoloissa anniskelu lopetetaan jo kello 17, ja ruokaravintolatkin menevät kiinni viimeistään iltakahdeksalta. Lisäksi sisärajavalvonta palautettiin tiistaina, ja Suomeen saapuvilta vaaditaan täysi rokotussarja tai puolen vuoden sisällä sairastettu koronatauti sekä todistus alle kaksi vuorokautta vanhasta negatiivisesta testituloksesta.

Läpäisee yhteiskunnan

Aronkydön mukaan uudet rajoitukset eivät ole riittäviä. Nyt vaikutetaan hänen mukaansa tilaisuuksiin, joissa virus ei ole aiemminkaan levinnyt, kuten yleisötilaisuuksiin ja kuntosaleihin.

– Ihmiset käyttäytyvät tällä hetkellä monessa paikassa niin kuin tätä tautia ei olisi juuri olisikaan. Ei ole maskeja, ei ole turvavälejä. Kaupat ovat täynnä, ravintoloissa ollaan kuuteen asti. Eihän tämä tauti näin hilliinny.

– Tällä tavalla tämä tauti läpäisee meidän kansakuntamme. Jokainen meistä törmää tähän seuraavan kuukauden kahden aikana, eli sairastuu tai sairastuu vähemmän.

Perusasiat kuntoon

Aronkydön mukaan rajoitukset ovat toki oikeasuuntaisia. Hän kuitenkin pohtii, olisiko terveysturvallisuutta pitänyt pohtia laajemmalla rintamalla jo aiemmin.

– Eli lähdetty sulkemaan tiloja ja tilanteita laajemmin, kauppojakin jopa jossain vaiheessa.

Aronkydön mukaan Suomesta on puuttunut laajempi terveysturvallisuudesta huolehtiminen. Muun muassa maskien käytöstä on lipsuttu.

Yhdeksi lisäkeinoksi Aronkytö mainitsee kouluissa testaamisen ja maskien käytön lisäämisen. Etäopetukseen meneminen on hänen mukaansa viimesijainen keino.

Lue myös:

    Uusimmat