Pormestari Vapaavuori vaatii: "Jokaiselta maahantulijalta tulisi edellyttää todistusta negatiivisesta testituloksesta"

9:51
Katso pormestari Jan Vapaavuoren tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi pääkaupungin koronatilanteesta. MTV Uutiset Live näytti tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

Koronatartuntojen määrä on ollut rajussa nousussa ja eniten tartuntoja on ollut Helsingissä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tartuntamäärät ovat nousseet uusiin ennätyksiin, ja Husin teho-osastoilla oli viime viikolla ennätysmäärä nuoria koronapotilaita.

Pormestari Jan Vapaavuori piti tänään kello 9.30 tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin alueen koronatilanteeseen liittyvistä ajankohtaisista asioista. 

10.05: Tiedotustilaisuus on päättynyt.

10.03: "On rehellistä sanoa, että on olemassa riski, että nyt käyttöön otettavat toimet eivät vielä riitä. Silloin tarvitaan järeämpiä otteita. Rajoitukset ja suositukset eivät tätä asiaa ratkaise, vaan ihmisten käyttäytyminen".

10.02: Satamissa laajojen testien järjestäminen "logistisesti erittäin vaikeaa", Vapaavuori sanoo. 

10.00: "Kategorisesti jokaiselta maahantulijalta tulisi edellyttää todistusta negatiivisesta testituloksesta. Koska tämä on mahdollista jokaisessa muussa Pohjoismaassa, on se varmasti mahdollista myös Suomessa. Asia ei saisi olla liikennöijien vastuulla tai vaatia yksittäisiä viranomaispäätöksiä", Vapaavuori vaatii. Vapaavuori sanoo myös, että jokainen maahantulija pitäisi velvoittaa testiin kolmen päivän kuluttua Suomeen saapumisesta. Testistä kieltäytyminen olisi syytä olla rangaistavaa, Vapaavuori toivoo.

9.55: Vapaavuoren mukaan satamissa pakkotestaus olisi nykylainsäädönnön mukaan mahdollista vain pyytämällä AVI:lta yksilöity määräys jokaisen maahantulijan testaamiseksi. "Käytännössä mahdotonta toteuttaa isossa skaalassa", Vapaavuori lisää.

9.53: Helsingissä jäljityksessä työskentelee noin 300 ammattilaista. Tällä ja tulevalla viikolla rekrytoidaan 120 uutta jäljittäjää, joista iso osa terveydenhuollon opiskelijoita.

9.51: "Erityisesti koulujen ja päiväkotien tartuntojen jäljityksessä on ikävä kyllä ollut liikaa viivettä"

9.50: Tartuntoja on onnistuttu Helsingissä jäljittämään siten, että 56 prosentissa tapauksista koronan lähde tiedetään varmasti. Vahva epäily  on 24 prosentissa.

9.49: Helsingissä yli 85-vuotiaista on rokotettu 96 prosenttia ja 80–84-vuotiaista 71 prosenttia. 75–79-vuotiaiden rokotukset alkoivat viime viikolla ja heistä on rokotettu 12 prosenttia.

9.47: "Toivomme kaikki, että tulevat kolme viikkoa ovat viimeiset etäopetuksessa. Ehdotonta lupausta en tästä kuitenkaan uskalla itse antaa, vaikka lukuisat ministerit ovat näin todenneet. Haluan sanoa kaikille lapsille ja nuorille, että me täällä kaupungissa teemme kaikkemme. Tulevan sulun jälkeen aikuiset kantavat jälleen suurimman vastuun".

9.45: Etäopetuksen järjestämisestä kerrotaan Vilma-järjestelmässä. Ruokailu järjestetään myös etäopetuksessa oleville. "Ruokailla voi joko koululla tai noutaa ruokakassin", Vapaavuori sanoo.

9.43: Vapaavuori muistuttaa, että yläkoululaiset siirtyvät maanantaista lähtien etäopetukseen.

9.40: Viime kevään tilanteeseen on vaikea verrata, Vapaavuori muistuttaa. Tämä johtuu siitä, että nyt testataan selvästi enemmän kuin viime keväänä. 

"Nousut voivat olla erittäin nopeita ja jyrkkiä", Vapaavuori sanoo sairaalahoidon tarpeesta. Lisäksi sairaalahoidon tarve Vapaavuoren mukaan kasvaa parin viikon viiveellä tartuntamäärien kasvusta.

9.37: Tautilanne on Helsingissä heikentynyt tasaisesti. Positiivista on Vapaavuoren mukaan kuitenkin se, että testeissä Helsingissä käydään jälleen aktiivisesti. Positiivisia testeistä on viime aikoina ollut 5,6 prosenttia.

9.36: Helsingin ilmaantuvuusluku edellisen 14 vuorokauden ajalta on 377. 

9.35: Viron "erittäin hankala tilanne" vaikeuttaa tilannetta myös pääkaupunkiseudulla, Vapaavuori muistuttaa. Hänen mukaansa tämä heijastuu myös Suomeen, eritoten pääkaupunkiseudulle.

9.32: Tiedotustilaisuus on alkanut. Vapaavuori kertaa tiedotustilaisuuden aluksi koronavirusvuoden tapahtumia.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja