Koronavirusta tullut Suomeen rajanylityspaikoilta – pakkokaranteenit mahdollisia, Vantaa: Riskimaista Helsinki-Vantaalle tulevien testejä lisätään

Uutta tietoa liikennevalomallista – katso tiedotustilaisuus uusista matkustusohjeista 49:02
Uutta tietoa liikennevalomallista – katso tiedotustilaisuus uusista matkustusohjeista.

Sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tiedotustilaisuuden koronavirusepidemian torjumisesta rajanylityspaikoilla ja THL:n liikennevalomallista tänään klo 15.30.  MTV Uutiset Live lähettää tilaisuuden suorana. Seuraamme tilaisuutta myös hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

THL kertoi tilaisuudessa julkaisseensa liikennevalomallin, joka helpottaa matkustamissuositusten ymmärtämistä. Asiantuntijat sanoivat, että transit-matkustajat ovat haaste Helsinki-Vantaan lentokentällä. Heidän matkustusreiteistään ei aina ole tarkkaa tietoa. Muun muassa tästä syystä tänään testataan Frankfurtista tulevan koneen matkustajat.

Tilaisuudessa ovat paikalla rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Lasse Ilkka, Vantaan kaupungin Timo Aronkytö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen.

Tilaisuudesta odotetaan vastauksia ainakin rajanylityspaikkojen kautta Suomeen tulleista koronavirustapauksista ja kuinka niitä voitaisiin estää paremmin. Odotettavissa on tietoa ainakin Helsinki-Vantaan lentokentän testauskapasiteetin vajaakäytöstä.

16.20: Tilaisuus päättyi.

16.18. Mediasta kysytään, onko tullut tietoon tapauksia, jotka olisivat tulleet joukkoliikenteessä. Liittyen siihen, että lentokentältä tullaan usein julkisilla. THL: Ei ole tiedossa, että julkisessa liikenteessä olisi tullut tartuntoja, mutta toisaalta aina ei tiedetä, mistä tartunta on tullut.

16.12: THL:n Salminen: "Pitäisi unohtaa koko sana pakkokaranteeni. On olemassa vain karanteeni. Se on päätös, jonka lääkäri tekee.

16.11: Pakkokaranteenit yhä mahdollisia punaisista maista saapvuille. Mahdollisia myös oranssista tai jopa vihreistä maista tuleville. Asian päättää aina tartuntatautiviranomainen, sanoi THL:n Salminen.

16.03: "Transit-matkustajat haaste. Heidän reiteistään haastetta saada tietoa."

16.01: Liikennevalomallissa vihreitä maita ovat Viro, Latvia ja Unkari. Oransseista ja punaisista maista saapuville suositellaan omaehtoista karanteenia. Vihreässä luokassa riski tartunnalle ei ole merkittävästi korkeampi kuin Suomessa. Oranssissa luokassa riski tartunnalle on korkeampi kuin Suomessa. Punaisessa luokassa riski tartunnalle on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa tai riskiä ei voida luotettavasti arvioida. 

15:59: Frankfurtin koneen matkustajat testataan Hki-Vantaalla tänään siksi, etä transit-matkustajat muodostavat merkittävän osan matkustajista. Saattavat olla tulossa nimenomaan riskimaista. "Opimme matkustajaliikenteestä samalla. Siksi on tarkoitus testata koko kone. Voimme jatkossa kohdistaa paremmin testejä", sanoo Vantaan kaupungin edustaja.

15.53: Liikennevalomallin värit ovat vihreä, oranssi, punainen. Ei korvaa rajapäätöksiä, eli sitä, mitä tapahtuu rajoilla. On eri asia. Liikennevalomalli on tartuntariskin arvioimisen auttamiseksi. Malli THL:n sivuilla.

15.50: Tautitapaukset lähteneet nousuun EU-maissa. Kuolemantapaukset eivät kuitenkaan ole lähteneet nousuun. Johtuu todennäköisesti siitä, että tetauskapasiteetti korkeampi. Suomessa tilanne hyvä verrattuna moneen muuhun maahan, sanoo THL:n Mika Salminen.

15.50: THL: pandemia yhä voimissaan käytännössä koko maailmassa. Hallituksen suositus yhä se, että matkustamista pitäisi välttää ilman erityistä syytä.

15.45 Kaikki Romaniasta Helsinki-Vantaalle tulleet lennot tarkistettu. Lähes kaikki suostuneet testiin. Testi ei ole pakollinen. 350 testattu. Kahdelta löytynyt tartunta. Tänään testataan Frankfurtista ja Malagasta tulevat lennot. 

Kello 15.43: Helsinki-Vantaalla tehdään päivittäin 30-80 koronatestiä. Testaus omaehtoista, mutta riskimaista tulevat ohjataan testeihin. Ohjaamista tehostetaan yhä. Testauskapasiteettia voidaan lisätä. "Ryhdymme laajempaan testaamiseen", sanoo Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Aronkytö.

Kello 15.36: THL on julkaissut liikennevalot, jotka auttavat ihmisiä arvioimaan ulkomailla matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Malli ei korvaa hallituksen tekemiä rajapäätöksiä, jotka tulee huomioida matkustamisen yhteydessä. Lisää tietoa THL:n sivuilla

Kello 15.35: Helsinki-Vantaan lentokentällä tehdyistä koronatesteistä noin 10 ollut positiivisia. Testit aloitettiin kentällä 3.8.

Lue myös:

    Uusimmat