Liian moni ei noudata koronasuosituksia, toimet kovenevat pääkaupunkiseudulla – Jan Vapaavuori: "Palvelutilat suljetaan ja yleisötilaisuudet kielletään"

LIVE
MTV Uutiset Live seuraa tiiviisti päivän uutistapahtumia.

MTV Uutiset seurasi Helsingin kaupungin ja HUSin tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Juha Tuominen pitivät tiedotustilaisuuden koronaepidemiatilanteesta.

MTV Uutiset seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Näin tilaisuus eteni.

11.05: Tilaisuus on päättynyt.

11.03: Sairaalahoidon tarve on kasvanut, huolestuttavia tartuntatapauksia hoiva- ja asunnottomien yksiköissä, tartuntojen jäljitys on ruuhkautunut ja liian moni ei noudata suosituksia. Näin ollen nyt tarvitaan Vapaavuoren mukaan järeämpiä toimia.

10.59: Vapaavuoren mukaan yhteistyö valtiovallan ja isojen kaupunkien, erityisesti pääkaupunkiseudun, välillä ei ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla ja siinä olisi parantamisen varaa.

10.57: Asteittaiset rajoitukset eivät Vapaavuoren mukaan enää riitä, sillä liian iso osa väestöstä ei niitä noudata. Kansalaiset tarvitsevat nyt pormestarin mukaan "kunnon herätyksen".

– Olemme päätyneet siihen, että esitämme koko keinoarsenaalin käyttöönottoa lukuun ottamatta peruskoulun ja varhaiskasvatuksen siirtoa etäopetukseen. Se on määritelty hallituksen hybridistrategiassa ja se on kuntien sekä kaupunkien toimivaltuuksien rajoissa, Vapaavuori sanoo.

Konkreettisista päätöksistä tiedotetaan Vapaavuoren mukaan torstaina.

10:55: Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan kaikki koronaepidemian leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät nyt pääkaupunkiseudulla. Käyttöön on tulossa huomattavasti aiempaa järeämpiä toimia.

Vapaavuori esittää kaikkien kaupungin palvelutilojen sulkemista, kaikkien yleisötilaisuuksien kieltämistä ja toisen asteen opetuksen siirtämistä kokonaan etäopetukseen.

10.41: Tuominen kertoo, että koronapotilasmäärät HUS-alueella ovat kasvaneet. Kovennetut rajoitustoimet eivät ole riittäneet estämään tartuntamäärän kasvua.

– Jos ohjeita ei noudateta, rajoitustoimet eivät auta. Tilanne saadaan hallintaan ihmisten kontaktien määrän vähentämisellä ja turvavälejä noudattamalla.

Tuomisen mukaan alueella on todettu viimeisen viikon aikana 1 533 koronavirustartuntaa. Edellisen viikon aikana tartuntoja oli 992.

Koronavirusnäytteiden positiivisuusprosentti HUS-alueella oli viime viikolla neljä prosenttia, ja kehitys on Tuomisen mukaan huolestuttava.

10.36: HUSin toimitusjohtaja Juha Tuomisen mukaan koronatilanne on muuttunut viime viikosta.

– Viimeisen viikon aikana on tapahtunut melkoinen hyppy, joka pistää silmään. Keväällä testejä tehtiin vähemmän, mutta nykyisten tartuntojen määrä lähestyy keväisiä, Tuominen toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan koronatesteihin pääsee hyvin, ja niiden tulokset saa vuorokauden aikana. Koronavirus leviää nyt yli 40-vuotiaiden keskuudessa, joiden osuus on kasvanut merkittävästi. Sairaalahoidon tarve on lisääntynyt selvästi.

10.30: Tiedotustilaisuus alkaa.

Päättäjät kokoontuvat kello 11

Kello 11 alkoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) koolle kutsuma Uudenmaan kuntien johtajien ja tartuntatautiviranomaisten keskustelutilaisuus.

Kyseisessä tilaisuudessa on määrä keskustella lisätoimista koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti perjantaina Uudenmaan siirtymisestä epidemian leviämisvaiheeseen ja sen seurauksena käyttöön otettavista uusista rajoitustoimista. Ne tulivat voimaan maanantaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö patisti eilen maanantaina MTV Uutisten haastattelussa hallitusta ja pääkaupunkiseudun päättäjiä istumaan samaan pöytään pohtimaan koronatoimia.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) on myös ottanut kantaa Uudenmaan tilanteeseen.

– On enemmän kuin tarpeen, että alueilla otetaan nyt käyttöön täysimääräisesti valtioneuvoston suositukset koronatoimista. Tähän kannustan ja rohkaisen. Uusimaa tarkkailussa. Tarvitaan enemmän, Saarikko kirjoitti Twitterissä.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus aikoo sulkea niin sanotut yökahvilat nopealla aikataululla Uudellamaalla. Ne ovat olleet baareja tai yökerhoja, jotka ovat avanneet ovensa uudelleen yhden tunnin kiinniolon jälkeen, mutta ilman alkoholitarjoilua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja