STM: Hallitus ehdottaa, että koronapassin käyttö olisi lain nojalla mahdollista myös, kun rajoituksia ei ole voimassa

Hallitus ehdottaa, että koronapassin käyttö olisi lain nojalla mahdollista myös, kun rajoituksia ei ole voimassa. Asiasta kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessa. Lakiluonnos lähti lausunnoille tänään.

Esitysluonnoksessa ehdotetaan myös, että tartuntatautilain mukaisia viranomaispäätöksiä tekevät kunnat ja aluehallintovirastot voisivat päätöksellään tietyissä tilanteissa velvoittaa toimijoita edellyttämään koronapassin esittämistä.

Valtioneuvosto voisi vastaavasti säätää asiasta ravintoloiden osalta.

Tämänhetkisen lainsäädännön perusteella koronapassia voidaan käyttää vain, jos on voimassa viranomaisten määräämiä koronarajoituksia. Koronapassi on vaihtoehtoinen toimi esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskeville rajoituksille.

–  Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että tietyissä tilanteissa koronapassi voitaisiin määrätä pakolliseksi, vaikka muita rajoituksia ei olisikaan voimassa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Passia saisi edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta kuten nykyisinkin. Sitä ei saisi vaatia lakisääteisissä palveluissa, kuten esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa, välttämättömissä palveluissa tai ruuan tai lääkkeiden hankkimisen yhteydessä. Passia saisi edellyttää vain asiakkailta tai yleisöltä, ei työntekijöiltä.

Tartuntaluvut nousevat jyrkästi

Laajemman käytön salliminen edellyttää harkintaa perustuslain näkökulmasta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi viime kuussa, että asiaan liittyy juridisia hankaluuksia ja haasteita.

Alun perin oli suunniteltu, että esitys saataisiin eduskunnan käsittelyyn jo ennen joulua. Niin nopea tahti ei onnistunut, vaan lausuntokierros jatkuu 17. tammikuuta asti. Kiuru toteaa, että nopeutettu lausuntoaika on suhteutettu vakavaan tautitilanteeseen.

Kiuru kertoo keskustelleensa aikataulusta puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) kanssa. Normaalisti eduskunta ei ole tammikuussa koolla.

–  Olen saanut puhemieheltä viestin, että kyllä eduskunta on ihan varmasti käytettävissä. Siitä ei näiden hallituksen esitysten säätäminen laeiksi tule jäämään kiinni, Kiuru sanoo.

Kiuru pitää tautitilannetta huolestuttavana. Jos koronaviruksen omikronmuunnos leviää 3–4 kertaa nopeammin kuin delta, näkyy se tartuntaluvuissa nopeasti.

–  Virus lyö tällä hetkellä uusia ennätyksiä lähes päivittäin, emmekä me voi jäädä telineisiin. Meidän on pystyttävä rytminvaihdokseen tässä taistelussa. Meillä on jo realisoitunut se, että 2 000 tartuntaa päivässä on lähes mennyt rikki. Tulemme olemaan myös omikronin kanssa erittäin vaikeassa tilanteessa. Tämän viruksen leviämisvauhti tulee tämän nykyisen tahdin päälle, Kiuru varoitti.

MTV tehohoito-osastolla Seinäjoella – tällaista on tehohoitajan arki korona-aikana 4:40
MTV tehohoito-osastolla Seinäjoella – tällaista on tehohoitajan arki korona-aikana

Lue myös:

    Uusimmat