MTV Uutisten tieto: Koronapassin laajennus lausuntokierrokselle – kotitestin veron poisto etenee vauhdilla

Omikron on nyt valtavirus pääkaupunkiseudulla – mitä se tarkoittaa, HUSin Lasse Lehtonen? 8:51
Katso myös: Omikronmuunnos on yleistynyt Suomessa hurjaa vauhtia ja se on jo koronan valtavirus pääkaupunkiseudulla. Mitä se tarkoittaa, HUSin Lasse Lehtonen?

Hallituksen sote-ministeriryhmän kokouksessa päätetään tänään, milloin koronapassin käytön laajennusta koskeva esitys lähetetään lausuntokierrokselle.

– Näkemykseni mukaan esitys lähtee tänään lausunnolle. Lausuntokierroksen palautteen pohjalta hallituspuolueet haluavat varmasti tehdä esitykseen muutoksia, ennen kuin esitys annetaan eduskuntaan, sanoo eräs hallituslähde MTV Uutisille

Hallituspuolueiden välillä ei ole suuria poliittisia erimielisyyksiä lausuntokierrokselle lähdöstä. Mahdollista kuitenkin on, että esitystä halutaan muokata jonkin verran ennen sitä.

Nopeutetaanko käsittelyä?

Perusteellinen lausuntokierros kestää usein kuudesta kahdeksaan viikkoa. Hallituspuolueet voivat kuitenkin halutessa päättää lyhyemmästä käsittelyajasta.

Useamman hallituspuolueen mukaan lyhyempi käsittelyaika riittäisi, sillä koronapassin käytön laajentamista pidetään tärkeänä toimena yhteiskunnan aukipitämisen kannalta.

Joulupyhät vaikuttavat kuitenkin käsittelyajan pituuteen, eli lausuntokierros loppuu vasta ensi vuoden puolella.

Uusista rajoitustoimista tehdään valmis paketti

Soteministeriryhmä valmistelee tänään myös pakettia koronarajoituksista valmiiksi tiistain hallitusneuvotteluihin.

Koronaviruksen omikronmuunnos saattaa olla noin kolme kertaa tarttuvampi kuin deltavariantti. Virusmuunnos pystyy myös kiertämään aiemmin sairastetun infektion tai saadun rokotuksen antama suojan tehokkaammin kuin aikaisemmat virusmuodot, ja siksi tarvitaan lisärajoituksia. 

Krista Kiuru on oppinut, että rajoituksia kannattaa ensin käsitellä sote-ministeriryhmässä ennen kuin ne viedään hallituksen neuvotteluihin. Silloin on helpompi saada ne läpi, hallituksesta todetaan MTV Uutisille.

Suomen rajojen terveysturvallisuutta halutaan myös vahvistaa. Hallituksessa seurataankin tarkasti mitä EU:ssa linjataan sisärajavalvonnasta. Jotkut hallituspuolueista haluavat, että Suomi noudattaa eurooppalaista yleislinjaa, toiset haluaisivat ottaa tiukempia rajatoimia käyttöön etunenässä.  

Myös hätäjarrusta keskustellaan tiistaina, vaikka yhteiskuntaa ei haluta sulkea kokonaan.  

Sote-ministeriryhmä kokoontuu tänään kello 14.

Kotitestien vero poistetaan

Hallituksen esitys koronakotitestien arvonlisäveron poistosta etenee vauhdilla.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdotti keskiviikkona, että kotitestien arvonlisävero poistetaan kokonaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan tavoitteena on, että eduskunta käsittelisi esitystä ylimääräisessä täysistunnossaan tiistaina 28 joulukuuta.

Samana päivänä eduskunnan on tarkoitus hyväksyä hallituksen esitys uudesta tartuntalain pykälästä, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöiltä voidaan vaatia koronavirusrokotetta.

Lue myös:

    Uusimmat