STM tiedotti koronapassin laajentamisesta – Kiuru: "Emme voi vain puolustautua, vaan meidän pitää painaa kaasua"

Krista Kiuru: Tulemme olemaan vaikeassa tilanteessa omikronin takia - meidän pitää painaa kaasua 3:14
Ministeri Kiuru: Koronatilanne on huolestuttava, eduskunta valmis säätämään koronapassista nopeasti

Sosiaali- ja terveysministeriö pitää perjantaina tiedotustilaisuuden liittyen koronapassin laajentamiseen Suomessa. 

Tilaisuudessa kerrotaan hallituksen esityksen luonnoksesta, jossa ehdotetaan, että koronapassin käyttö olisi lain nojalla mahdollista myös silloin, kun rajoituksia ei olisi voimassa. Hallituksen esitys lähtee tänään lausuntokierrokselle.

Lisäksi hallituksen esityksen luonnoksessa ehdotetaan, että tartuntatautilain mukaisia viranomaispäätöksiä tekevät kunnat ja aluehallintovirastot voisivat tietyissä tilanteissa velvoittaa toimijoita edellyttämään koronapassin esittämistä. Valtioneuvosto voisi vastaavasti säätää asiasta ravintoloiden osalta.

Hallituksen sote-ministeriryhmä on käsitellyt asiaa tänään. MTV Uutiset seuraa tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa.

Klo 17:38 Kiuru: On hienoa, että rokotusväliä lyhennetään toisen ja kolmannen rokoteannoksen välillä. Päätös oli odotettu. MInisteriltä kysytään myös tartuntojen jäljityksestä tässä tilanteessa. Osa tartuntatautilääkäreistä on pitänyt jäljitystä turhana, kun tartunnat leviävät näin hurjasti. Kiuru vetoaa ECDC:n linjaan, jossa on korostettu testaamista ja jäljitystä.

Klo 17:35 Kiuru: Keskityn omaan leiviskääni enkä kommentoi esimerkiksi aluevaalien siirtämistä.

Klo 17:28 Kiuru: Puhemiehen mukaan eduskunta on valmis käsittelemään asian eikä lain voimaantulo jää siitä kiinni.

Klo 17:26 Johtaja Jari Keinänen, STM: Tarkoituksena on mahdollistaa koronapassin käyttö, vaikka rajoituksia ei olisi voimassa. Jatkossa AVIt ja kunnat voisivat määrätä millaisia rajoituksia otetaan käyttöön. Viimesijainen keino olisi liiketilan sulkeminen. Lain lausuntokierros päättyy 17. tammikuuta ja laki olisi voimassa 30.6.2022 asti.

Klo 17:20 Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd): Meidän pitää pystyä rytminvaihdokseen omikronin takia. Tulemme olemaan vaikeassa tilanteessa. Emme voi vain puolustautua, vaan meidän pitää painaa kaasua. Lakimuutos lähtee lausuntokierrokselle.

Klo 17:15 Tiedotustilaisuus alkaa.

Lue myös:

    Uusimmat