Startup kehittää tosissaan urheiluhallin kokoisia asumuksia avaruuteen aivan lähivuosina

Yhdysvaltalainen avaruusalan startup-yhtiö Max Spacella on suuret suunnitelmat: yhtiö kehittää täytettäviä asumuksia avaruuteen. Suurin puhallettava moduuli tarjoaisi yhtä paljon sisätilaa, kuin pieni urheiluhalli, kirjoittaa Space.com-avaruussivusto.

– Avaruuden ongelma on nykyisin, että siellä ei ole riittävästi asumiseen kelpaavaa tilaa. Jos emme luo käyttökelpoista tilaa avaruuteen paljon edullisemmin ja suuremmassa mittakaavassa, tulee ihmiskunnan tulevaisuus avaruudessa olemaan rajoittunutta, toteaa Max Spacen perustajajäsen Aaron Kemmer lausunnossaan.

Täytettävät avaruusasumukset lähetettäisiin avaruuteen raketin kyydissä pieneen tilaan kokoon puristettuina. Moduuli laajenisi valtavasti sen jälkeen, kun se on päässyt avaruuteen.

Space.com huomauttaa, että ajatus avaruudessa puhallettavista moduuleista ei ole pelkkää scifi-puhetta. Maata kiertää jo tällä hetkellä kolme Bigelow Aerospace -yhtiön kehittämää prototyyppiä täytettävistä moduuleista.

Max Spacen kehittämää tekniikkaa tullaan kokeilemaan Maan kiertoradalla jo muutaman vuoden päästä, mikäli asiat etenevät suunnitellusti. Max Spacen on määrä lähettää tuolloin SpaceX:n raketin kyydissä suuren laukun kokoinen testikappale, joka laajenee avaruudessa paineistetuksi 20 kuutiometrin kokoiseksi tilaksi. 

Yritys pohtii jo tuhannen kuutiometrin kokoista moduulia avaruuteen vuoteen 2030 mennessä. Tämän jälkeen kaavailuissa on kenties vieläkin suurempien tilojen vienti avaruuteeeen.
 

Lue myös:

    Uusimmat