Yhdysvaltain viranomaiset huolestuivat: Kiina haastaa nyt USA:n avaruusherruutta tosissaan

Yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan Kiina on kehittämässä avaruusosaamistaan uskomatonta vauhtia haastaakseen Yhdysvaltain ylivallan avaruudessa. Aiheesta uutisoi Space.com-sivusto.

Yhdysvallat on ollut avaruuden valloituksen kiistaton kärkimaa Nasan kuulentojen myötä. Samalla Yhdysaltain avaruusosaaminen on antanut maan asevoimille etulyöntiaseman tarjoamalla vertaansa vailla olleet kommunikaatiojärjestelmät.

– Suoraan sanoen, Kiina on etenemässä henkeäsalpaavalla nopeudella. Vuodesta 2018 lähtien Kiina on yli kolminkertaistanut kiertoradalla olevien tiedustelu- ja valvontasatelliittiensa määrän, totesi kenraali Stephen Whiting Yhdysvaltain Space Command -avaruusvoimista tiistaina Coloradossa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Whittingin mukaan Kiina on rakentanut satelliittijärjestelmillään niin sanotun ”Kill Web” -verkoston, eli dynaamisen verkon, jonka kautta kyetään seuraamaan ja ottamaan kohteeksi Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sotilasjärjestelmiä.

Whittingin mukaan Kiinalla on lisäksi käytössään myös satelliittien tuhoamiseen kykeneviä järjestelmiä. Whittingin mukaan Kiina pitää avaruutta sodankäynnin alueena. Hän sanoo, että myös Venäjä toimii avaruudessa samaan tapaan kuin Kiina.

Puolustusministeriön alaisen National Reconnaissance Officen apulaisjohtaja Troy Meinkin mukaan Yhdysvaltain avaruusherruutta haastetaan nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.
 

Lue myös:

    Uusimmat