SS: Alkolukot pysäyttäneet tuhansia rattijuoppoja

Liikenneturvallisuusvirasto Trafin mukaan alkolukot ovat viime vuoden loppuun mennessä estäneet ainakin 12 000 rattijuopumusta. Asiasta kertoo Savon Sanomat. Rattijuopumuksesta tuomittu on voinut saada alkolukolla valvotun ajo-oikeuden vuodesta 2008 lähtien.

Rattijuopumus rikoslaissa

23 luku 3 § Rattijuopumus. Joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai että hänellä tällöin on vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, on tuomittava rattijuopumuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Rattijuopumuksesta tuomitaan myös se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään huumausainetta niin, että hänen veressään on ajon aikana tai sen jälkeen käytetyn huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta. Tämän momentin säännöstä ei kuitenkaan sovelleta, jos mainittu aine tai aineenvaihduntatuote on peräisin lääkevalmisteesta, jota kuljettajalla on ollut oikeus käyttää.

Rattijuopumuksesta tuomitaan niin ikään se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia taikka tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut.

Alkolukko estää auton käynnistyksen, jos hengitysilmassa on yli 0,2 promillea alkoholia. Lehden haastatteleman Trafin erityisasiantuntijan Marita Löytyn mukaan tällaisia liikkeellelähtöyrityksiä on ollut yli 40 000.

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kaikille pakollinen alkolukko lisäisi turvallisuutta teillä ja säästäisi varoja. Lainsäädännön muuttamista jarruttaa kuitenkin Euroopan yhteinen lainsäädäntö.

Viime vuonna tieliikenteen rattijuopumusonnettomuuksissa kuoli 41 ja loukkaantui 617 tienkäyttäjää.

Lue myös:

    Uusimmat