Mainos

Sri Lankan tulitaukosopimus romuttumassa

Norjan kehitysyhteistyöministeri Erik Solheim valitteli Sri Lankan päätöstä, mutta vakuutti, että välitysyrityksiä rauhan edistämiseksi jatketaan.

Sri Lankan poliisi ja turvallisuusjoukot ovat asettuneet täyteen hälytysvalmiuteen maan hallituksen ilmoitettua vetäytyvänsä tamilisissien kanssa solmimastaan tulitaukosopimuksesta.

Pääkaupungissa Colombossa turvatoimet ovat erityisen tiukat, koska siellä sattui eilen pommi-isku. Iskussa kuoli viisi ja haavoittui lähes 30 ihmistä. Viranomaiset epäilevät tamilisissien LTTE-järjestön tehneen iskun.

Hallitus ilmoitti eilen, ettei se enää halua olla "vesittyneen" sopimuksen osapuoli. Hallitus ei edustajansa mukaan ole kuitenkaan sulkenut ovea neuvotteluilta.

Turvallisuuspoliittiset asiantuntijat taas suhtautuvat hyvin pessimistisesti tulevaan.

- Tämä merkitsee täysimittaista sotaa, arvioi Iqbal Athas, sotilasjulkaisu Jane's Defence Weeklyn analyytikko Colombossa. - Hallitus on luopunut rauhaan tähtäävästä vaihtoehdosta ja valinnut täysimittaisen sotilaallisen hyökkäyksen sissejä vastaan.

Athas uskoo väkivaltaisuuksien väistämättä lisääntyvän tulitaukosopimuksen hylkäämisen jälkeen.

Sopimuksen "kätilö" huolissaan tilanteesta

Sopimuksen kätilönä vuonna 2002 toiminut Norjan nykyinen kehitysyhteistyöministeri Erik Solheim on myös huolissaan saarivaltion tulevaisuudesta.

- Pahoittelen, että hallitus otti tämän vakavan askeleen, hän sanoi.

Solheim myönsi, että molemmat osapuolet ovat toistuvasti ja räikeästi rikkoneet sopimusta, mikä on osaltaan murentanut sen uskottavuutta.

Tamilisissien LTTE:n johtaja Velupillai Prabhakaran sanoi jo marraskuussa, että rauhanprosessi oli "ajanhukkaa".

(MTV3-STT-AFP-Reuters-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.