Mainos

SPR: Haitin kuolleita ei pidä haudata nopeasti, vaan arvokkaasti

Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon neuvonantaja Hannele Virtanen vastustaa joukkohautaamista Haitissa. Noin 7 000 Haitin maanjäristyksessä kuollutta on laskettu joukkohautaan, kertoo Haitin presidentti Rene Preval.

SPR:n Hannele Virtasen mukaan mukaan maanjäristyksessä kuolleita ei pidä haudata nopeasti ilman tunnistamista.

- Nopeita massiivisia joukkohautauksia ilman vainajien tunnistamista pitää välttää, sillä omaisten on saatava tunnistaa vainaja, jotta surutyö pääsee alkuun, sanoo Virtanen.

- Ihminen pitäisi haudata hautaan, eli paikkaan, jossa voi levätä ja paikkaan, jossa omaiset voivat käydä tervehtimässä vainajaa

Virtasen mukaan on väärä luulo, että ruumiiden myötä alkaisi heti levitä tauteja.

- Jos perusterve ihminen on jäänyt puristuksiin ja kuollut, ei siinä ole välitöntä infektiotartuntojen leviämisen vaaraa, hän sanoo.

Kuumassa ja alkeellisessa Haitissa ei kuitenkaan ole tarpeeksi kylmätiloja kymmenientuhansien vainajien säilyttämiseksi ennen hautaamista.

- Jos on pakko haudata ennen tunnistamista, niin sitten yksittäiseen hautaan, josta on helpompi jälkikäteen tunnistaa vainaja, Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan Kansainvälinen Punainen Risti on lähettänyt asiantuntijoita opastamaan hautaamisessa. Paikalliset pelastusviranomaiset hoitavat pääosin ruumiiden etsimisen ja hautaamisen. Haitissa on myös rauniokoiria auttamassa ruumiiden etsinnöissä.

Haitin Punaisen Ristin arvion mukaan jopa 50 000 ihmistä sai surmansa järistyksessä. Maan pääministeri on todennut uhriluvun voivan nousta jopa 100 000:en.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.