Sote-uudistus luo epävarmuutta sosiaalipuolella

Yksityiset sosiaalipalvelujen toimijat ovat epävarmoja tulevaisuudestaan. Toisaalta uusi toimintamalli herättää toiveita, toisaalta alalla elää pelko siitä, etteivät pienet yksityiset yritykset selviä uudessa kilpailutilanteessa. 

Tällä hetkellä yksityiset yritykset tai järjestöt tuottavat noin 40 prosenttia lastensuojelun, vammaisten ja vanhusten palveluista. Kuntaliitto uskoo, että uusi palvelujen tilaajamalli parantaa palveluja. Yksityiset palvelujen tuottajat ovat odottavalla kannalla.

SOS-lapsikylässä uskotaan tulevaisuuteen

Sos-lapsikylässä Kaarinassa asuu neljäkymmentä lasta. Järjestön ylläpitämä lapsikylä myy palvelujaan kunnille, jotka tarvitsevat lapsille sijoituskoteja.

Suomessa toimintaa on seitsemällä paikkakunnalla, maailmassa 130:ssä maassa. Tunnettuus ja toiminnan laatu ovat tulevaisuudenuskon peruskiviä.

– Jos tuotetaan hyvää palvelua, niin kysyntää on aina. Itse olen huolissani pienten yritysten tulevaisuudesta uudessa kilpailutilanteessa, pohtii Kaarinan SOS-lapsikylän johtaja Esa Vierikko.

Vierikon mukaan nyt täytyisi vahvistaa koko työmuodon asiakaslähtöisyyttä, jotta uudistuksen alkuperäinen tarkoitus, asiakkaan valinnanvapaus, toteutuisi. Vierikko visioi SOS-lapsikylän tarjoavan tulevaisuudessa ennaltaehkäiseviä perhepalveluita niitä haluaville.

Sote-ratkaisu säilyttää tämän alihankintajärjestelmän, joskin tilaajaosapuolesta tulee yksittäistä kuntaa isompi, eli käytännössä kuntayhtymä.

Palveluista tasalaatuisia

–Tasa-laatuisuutta saadaan, mutta onko tämä oikeasti asiakkaiden valinnanvapautta lisäävää. Minusta tämä uusi tilaajamalli voi olla jopa kurjuutta tasaava, maalaa lääkäri ja kehittämispäällikkö Jukka-Pekka Kuokkanen.

Kuokkanen on toiminut lähes kaksi vuosikymmentä yksityisissä sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavissa yrityksissä. Hän ei usko uuteen tilaajamalliin, jossa palvelujen ostoista vastaa kuntayhtymä. Myös Elinkeinoelämän Valtuuskunta Eva on esittänyt huolensa hankintalain noudattamisesta.

– Kyllä tämä huoli on aito. Palveluita voidaan tilata suoraan kunnilta kilpailuttamatta. Jos kunta on vielä suoraan palvelun tuottaja, niin ei tämä nykyisen hallintalain mukaisesti mene, toteaa Kuokkanen.

Kuntaliitto uskoo parempaan huomiseen

Kuntaliitto uskoo, että sosiaalipuolen palvelut ovat Sote-uudistuksen voittajia, jos mahdollisuudet osataan käyttää oikein.

– Palvelut voivat parantua sitä kautta, että osaamista osataan viisaasti ryhmittää. Erityisosaamista voidaan käyttää paremmin, voidaan keskittyä ja erikoistua, ennustaa Suomen kuntaliiton sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Tarja Myllärinen.

Nyt on tehty vasta hallinnollinen ratkaisu. Edessä on vielä vuosien vääntö lainpykälistä ja niiden perusteluista. Uudistuksen on tarkoitus astua voimaan vuonna 2017. Asiakkaan arjessa Sote-uudistus lienee todellisuutta 20-luvulla.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat