Sorrutko sinäkin huomaamattasi? Moni treenaa, mutta möhlii sitten tavoitteensa "säästelemällä" loppupäivän

6:24

Ajatko treenien jälkeen bussilla kotiovelle asti, koska "olet jo liikkunut"? Sorrut samaan mokaan kuin moni muu!

Videon treenillä lisää kimmoisuutta!

Jos olet jo käynyt kuntosalilla tai treenannut itsesi hikeen ryhmäliikuntatunnilla, miten vietät loppupäivän? Jos välttelet muuta liikkumista, koska "olet jo treenannut", et ole yksin; moni välttää jopa huomaamattaan lisärasitusta liikuntapäivinä, Gretchen Reynolds paljastaa New York Timesissa.

– Saatamme päivän aikana etsiä mahdollisuuksia liikkua vähemmän, oli se sitten alitajuista tai ei. Kaivamme maata hyvien aikeidemme ja liikunnan mahdollisten terveyshyötyjen alta, kertoo uusi, mielenkiintoinen tutkimus, Reynolds sanoo.

Tiedot laajasta tutkimuksesta

Tutkijat havainnoivat, miten ihmiset käyttävät aikaansa päivinä, joina treenaavat tai ovat treenaamatta. National Cancer Instituten tutkijat analysoivat dataa, jota yli tuhannesta terveestä, keski-ikäisestä ihmisestä oli kerätty vuosien ajan.

Osanottajat olivat tutkimuksen alussa muun muassa pitäneet hyvin yksityiskohtaista kirjaa päivistään. Heidän piti kertoa minuutin tarkkuudella, miten he viettivät päivänsä, ja miten kauan he liikkuivat tai istuivat. Sama selvitys täytettiin uudelleen joka toinen kuukausi vuoden ajan.

Treeni kesti yleensä tunnin, mutta loppupäivä kului säästellen

Osanottajat liikkuivat melko vähän ja istuivat jopa kymmenen tuntia päivässä. Istuminen tapahtui yleensä kotona ja varsinkin television edessä. Kaksi kolmasosaa ryhmästä kuitenkin kertoi harrastavansa liikuntaa edes joskus. Treeni kesti yleensä noin tunnin ja oli melko intensiivistä, kuten reipasta kävelyä.

"Se saa minut vakuuttuneeksi siitä, että olen ottanut kymmenen askelta takapakkia..."

Kärsitkö sinäkin kuntosalisyyllisyydestä? Tällaista se on!

Urheilupäivinään ihmiset kuitenkin muuttivat muita tapojaan: he käyttivät vähemmän aikaa "kevyisiin" aktiviteetteihin, kuten kotitöihin, ostoksiin tai kiireettömään kävelyyn.

Kuntoilulle otettiin aikaa muista aktiviteeteista

Kun tiedemiehet sitten laskivat jokaisen henkilön päivittäisen energiankulutuksen, he huomasivat jotakin yllättävää.

– Ihmiset käyttivät enemmän energiaa – siis polttivat enemmän kaloreita – päivinä, joina he liikkuivat. Mutta eivät paljon, Reynolds kuvailee.

Osanottajat itse asiassa kuluttivat vain noin puolet siitä määrästä, jota liikuntasuoritteen perusteella olisi voinut odottaa. Syy oli yksinkertainen: treenipäivinään he liikkuivat "säästellen", eli muilla tavoilla vähemmän. Kuntoilulle tunnuttiinkin ottavan aikaa muista aktiviteeteista sen sijaan, että esimerkiksi television katseleminen olisi vähentynyt.

– Voi vaikuttaa kunnioitettavalta, että ihminen ottaa aikaa tällaisista satunnaisista fyysisistä aktiviteeteista harrastaakseen virallisempaa liikuntaa, Reynolds kuvailee.

Tarkan päiväkirjan pitämisestä voi olla treenaajalle hyötyä

Tutkimuksessa luotettiin ihmisten omiin muistikuviin heidän päivittäisistä toimistaan, mikä voi osaltaan johtaa virheisiin. Sama "liikuntakaava" kuitenkin toistui kaikkien tuhannen osanottajan elämässä.

Tarkan päiväkirjan pitämisestä voisikin olla hyötyä, jos tavoitteena on pudottaa painoa liikunnan avulla. Näin ihminen voisi tietää tarkalleen, miten paljon aikaa hän käyttää liikkumiseen – ja vältteleekö hän sitä treenipäivinä tajuamatta asiaa.

Lähde: Nytimes.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja