Mainos

Sörkan vangeilta valtiolle miljoonavaade

Joukko Helsingin vankilan eli "Sörkan" vankeja vaatii Suomen valtiolta miljoonakorvauksia, koska katsovat vankilan olojen polkeneen ihmisoikeuksiaan. Vangit vaativat hyvitystä vankilan ns. itäisellä yöselliosastolla viettämästään ajasta.

Heidän mukaansa osaston olot ovat Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaiset. Korvausvaatimusten yhteissumma nousee noin puoleen miljoonaan euroon (noin kolmeen miljoonaan markkaan). Valittajina on 28 nykyistä tai entistä vankia, joiden itäisellä yöselliosastolla viettämä aika vaihtelee reilusta kuukaudesta yli kahteen vuoteen.

Helsingin hallinto-oikeuteen tällä viikolla jätetyssä valituksessa hyvitystä vaaditaan 84 euroa (500 markkaa) vuorokaudelta. Vaatimus perustuu Valtiokonttorin käytäntöön korvauksista, joita on tapana maksaa syyttöminä vangittuina olleille. Helsingin vankilassa säilytetään enimmäkseen kovan luokan rikollisia. Korvauksia hakevien joukossa on muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista tai ryöstöistä tuomittuja vankeja.

Valittajiin kuuluu esimerkiksi kahta poliisia kohti Tuusulassa toissa vuonna ampunut mies. Ainakin yhdellä valittajista on ollut yhteyksiä moottoripyöräjengi Bandidosiin. Valittajista suurin osa istuu yhä itäisellä yöselliosastolla. He vaativat korvauksia myös siltä osin kuin katsovat ihmisoikeuksiaan edelleen loukattavan.

Komitea moitti

Vangit vetoavat valituksessaan Euroopan neuvoston kidutuksen vastaisen komitean raporttiin, joka annettiin Helsingin vankilaan kesäkuussa 1998 tehdyn tarkastuksen jälkeen. Komitea totesi raportissaan, että yöselliosastojen taso ei ollut hyväksyttävä, ja tämä koski erityisesti vankilan itäsiipeä.

Komitea arvosteli yöselliosaston hieman yli neljän neliömetrin sellejä liian pieniksi. Niihin ei myöskään heru luonnonvaloa eikä niissä ole lämmitys- tai tuuletusjärjestelmää. Lisäksi komitea moitti sitä, että wc:n virkaa toimittavat öisin yöastiat eli ns. paljut.

Vangit vetoavat valituksessaan myös vankeusrangaistuskomitean lakiehdotukseen, joka annettiin oikeusministerille tämän vuoden kesäkuussa. Valituksen mukaan siinä todetaan, että ihmisarvoisen kohtelun mukaisina ei voi pitää alle kahdeksan neliömetrin sellejä tai sellejä, joissa paljut ovat käytössä.

Vankilaa remontoitu

Moitteiden takia Helsingin vankilaa on remontoitu sitä mukaa kuin rahaa korjaustöihin on herunut. Vankilassa on myös pyritty noudattamaan periaatetta, että yöselliosastolle ei sijoiteta vankeja, jotka eivät sinne halua.

Vankien toverikunta alkoi valmistella korvausvaatimusten esittämistä alkukesästä tänä vuonna. Tuolloin toverikunta pyysi Sörkassa talousrikostuomiotaan suorittavaa liikemies Kari Uotia laatimaan selvityksen osaston oloista Euroopan ihmisoikeussopimuksen kannalta. Hallinto-oikeuteen jätetyn valituksen on Uotin sijasta kuitenkin laatinut ulkopuolinen ammattijuristi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.