Soneran tytäryhtiöiden optio-ohjelmat valmiit

Televiestintäyritys Soneran tytäryhtiöiden Sonera Plazan, Sonera Zedin ja Sonera Smarttrustin optio-ohjelmista on päätetty. Kannustinohjelmilla halutaan varmistaa henkilöstön saanti yhtiöihin, sillä kilpailu uuden tietotekniikan osaajista on äärimmäisen kovaa.

Sonera taivaalla

Ensi alkuun Soneran tytäryhtiöiden optio-ohjelma koskee yritysten johtoa ja avainhenkilöstöä. Myöhemmin se ulotetaan myös muuhun henkilöstöön. Ohjelmat vähentävät Soneran omistusta kussakin yhtiössä enintään 15 prosenttia. Vielä nyt Sonera omistaa yksin yhtiöt. Näin ollen todelliset päätökset ohjelmista tehtiin Soneran hallituksessa.

Optio-ohjelmat on hyväksytty internetportaaliyhtiö Sonera Plazaan, turvaratkaisuja kehittelevään Sonera Smarttrustiin ja mobiiliportaaliyhtiö Sonera Zediin. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan optio-ohjelmat aiheuttivat suurta kiistaa Soneran hallituksessa, koska niiden pelättiin olevan liian palkitsevia.

Soneran hallituksen puheenjohtaja Markku Talonen tähdensi tänään, että "kaikki uudet asiat ovat aina vaikeita, mutta päätökset ohjelmasta tehtiin ihan yksimielisesti".
-Paljon on pulistu, hän sanoi. Hän ei kuitenkaan lähtenyt sen tarkemmin julkisesti ruotimaan valmistelu- ja päätöksentekoprosessia.

Optio-ohjelmilla halutaan osaltaan tasoittaa yhtiöiden tietä pörssiin. Talonen ei kuitenkaan halunnut millään lailla arvioida listautumisen tarkempaa aikataulua tai järjestystä, vaan muistutti sen riippuvan muiden muassa markkinoista. Aiemmin on sanottu, että yhtiöt pyritään viemään pörssiin ensi vuoden aikana.

Optioiden toimittava kaikissa oloissa

Talosen mukaan kannustinohjelmien laatiminen oli vaikeaa siksi, että niiden olisi tarvittaessa toimittava hyvin erilaisissa oloissa. Paineita tulee esimerkiksi pörssiin viennistä. Osaltaan vaikeuksia tulee siitä, että tietotekniikan yhtiöiden arvot ovat heiluneet äärestä laitaan, ja se on hyvin mahdollista myös jatkossa. -Kaikenlaisissa oloissa pitäisi voida tulla toimeen. Sellaisen järjestelmän rakentaminen vaatii paljon pohdiskelua, ajatuksenvaihtoa, keskustelua ja valmistelua ristiin ja rastiin, hän selvitti.

Ohjelmaan ei liittyy vertailuyhtiöitä kuten Soneran omassa kannustinohjelmassa. Talosen mukaan sitä on pidetty välttämättömänä.

Talonen kertoi, että tehtyjen vertailujen perusteella päätetyt optio-ohjelmat ovat aggressiivisuusasteeltaan "kolmosen" paikkeilla 10-asteikkoisella mittarilla. Kolmosella ohjelma tulee aika lähelle ruotsalaista käytäntöä. Ruotsalaisia selvästi aggressiivisempia olevat englantilaiset ja amerikkalaiset ovat todella aggressiivisia, Talonen selvitti.

Mitä aggressiivisempi ohjelma, sen runsaskätisempi etu on luvassa, kun kaikki menee nappiin. Talonen tähdensi, että kaikki kolme yhtiötä joutuvat hakemaan henkilöstöä myös ulkomailta ja ilman optio-ohjelmia ne olisivat heikoilla. Optio-oikeus antaa sen haltijoille mahdollisuuden ostaa osakkeita ennalta sovittuun hintaan. Hyöty on sitä suurempi, mitä kalliimpi osake silloin pörssissä on. Kaikissa yhtiöissä optioiden merkintäaika alkaa 20. marraskuuta ja päättyy 15. joulukuuta. Osaan optioista osakkeen ostohinta on lyöty jo lukkoon, osassa se määräytyy vasta listautumisannin perusteella. Osakkeiden merkintäaika on päättyy noin kymmenen vuoden kuluttua.

Plazassa johto ja avainhenkilöstö pääsevät ostamaan optioilla vajaat miljoona osaketta 19,06 eurolla eli noin 113,35 markalla kappale. Smarttrustilla vastaava potti on hieman vaille 10 miljoonaa osaketta ja yhden osakkeen hinta on 6,27 euroa eli noin 37,30 markkaa. Zedissä ennalta sovittu hinta on 91 senttiä eli 5,40 markkaa. Siihen hintaan on ostettavissa noin 4,1 miljoonaa osaketta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat