Saatko sinäkin kotiisi näitä "turhia kirjeitä"? Verottaja kehottaa toimimaan alle viikossa: "Tuolle 4,5 miljoonalle voisi olla muutakin käyttöä..."

Verottaja neuvoo myös Jodelissa ja TikTokissa 10:16
KATSO MYÖS: Tiesitkö, että Verottaja neuvoo myös Jodelissa ja TikTokissa?

Verohallinto kehottaa palkansaajia ja eläkeläistiä ottamaan käyttöön Suomi.fi-viestit maaliskuun 8. päivään mennessä.

Verohallinto kannustaa sivuillaan palkansaajia ja eläkeläisiä ottamaan käyttöön sähköisen viranomaispostin eli Suomi.fi-viestit 8. maaliskuuta mennessä. Paperipostin vaihtuessa sähköisiin viesteihin esitäytetty veroilmoitus ei tule enää viiveellä postilaatikkoon, vaan sähköpostiin tulee tieto heti, kun veroilmoitus on OmaVerossa täydennettävissä.

Suomi.fi-palvelua ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto. Kyseessä on turvallinen tapa viestiä julkisen hallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden kanssa. Palvelun voi ottaa käyttöönsä osoitteessa Suomi.fi.

Suomessa lain mukaan ihmisen pitää antaa erillinen suostumus paperipostin lakkauttamiseksi, mikä käytännössä tarkoittaa sähköisen viranomaispostin käyttöönottoa.

Suomi.fi-viestit ovat tällä hetkellä käytössä noin 785 000 suomalaisella, kun OmaVerossa veroasiansa hoitaa kolme miljoonaa ihmistä. Tämä tarkoittaa sitä, että reilut 2,2 miljoonaa suomalaista hoitaa asioitaan OmaVerossa ja saa silti paperipostina tiedot veroasioista kotiinsa.

– Vapaaehtoisuus digipostiin siirtymisessä ei Suomessa toimi. Koska emme pääse paperista eroon, jotkut veroasiointia helpottavat kehityshankkeet eivät etene. Paperimaailmassa toimiminen on hidasta, pääjohtaja Markku Heikura Verohallinnosta kertoo Vero.fi-sivustolla.

Verohallinto toivoo, että seuraavaan hallitusohjelmaan löytyisi yhteinen tahtotila tehdä digiasioinnista pakollista taidoiltaan siihen kykeneville.

"Sodan riehuessa Ukrainassa tulee mieleeni, että tuolle 4,5 miljoonalle voisi olla muutakin käyttöä..."

Verottajan mukaan pelkästään verokortista ja esitäytetystä veroilmoituksesta koituvat postituskustannukset OmaVerossa asioiville henkilöille ovat 4,5 miljoonaa euroa per vuosi.

– Juuri nyt sodan riehuessa Ukrainassa tulee mieleeni, että tuolle 4,5 miljoonalle voisi olla muutakin käyttöä kuin lähetellä turhia kirjeitä, Heikura sanoo.

Tanskassa digitaalisuus on siihen kykeneville pakollista ja 91 prosenttia tanskalaisista saa veropostinsa digitaalisesti, Norjassakin 89 prosenttia. Sitä vastoin ruotsalaisista vain 40 prosenttia saa esitäytetyn veroilmoituksen sähköisesti. Suomen tavoin Ruotsissa siirtyminen pois paperipostista on ollut vapaaehtoista.

Lähde: Vero.fi

Lue myös:

    Uusimmat