Somelääkäri varoittaa halvoista akryylikynsistä – kynnet voivat muuttua vihreiksi

Mitä eroa on geelilakkauksella, rakennekynsillä ja akryylikynsillä? 0:55
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä eroa on geelilakkauksella, rakennekynsillä ja akryylikynsillä?

Akryylikynnet voivat aiheuttaa todellisen painajaisen. Brittilääkäri varoittaa niin sanotusta vihreiden kynsien syndroomasta.

Brittiläinen yleislääkäri Sermed Mezher varoittaa, että akryylikynnet voivat johtaa infektioon, joka muuttaa kynnet vihreiksi.

Hän julkaisi TikTok-tilillään kuvia kynsistä, jotka ovat osin vihertyneet.

Mezher kertoo, että tällainen tilanne voi olla "kosmetologin painajainen".

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ajattelitko hankkia halvalla tehdyt akryylikynnet? Mieti uudelleen, hän sanoo videolla.

"Vihreiden kynsien syndrooma"

Mezher kertoo, että kyseessä on niin sanottu vihreiden kynsien syndrooma. Hänen mukaansa se voi tulla, mikäli akryylikynsiä ei ole laitettu kunnolla ja jos varsinaisen kynnen ja akryylin väliin on jäänyt tilaa tai ilmaa. 

Yhdysvaltalaisen American Osteopathic College of Dermatology -korkeakoulun sivuilla kerrotaan, että kyseessä on kynsi-infektio, joka johtaa kynsien vihertävään värimuutokseen. Tästä käytetään englanniksi termiä "chloronychia".

AOCD:n sivuilla kerrotaan, että oireyhtymän aiheuttaa Pseudomonas aeruginosa -niminen bakteeri. Se viihtyy kosteissa ympäristöissä  kuten porealtaissa, piilolinssiliuoksessa, lavuaareissa ja kylpysienissä.

Sille on sivuston mukaan kaksi erityisen altistavaa tekijää, joista ensimmäinen on se, että kynsi nousee epänormaalisti irti kynsipedistä. Toinen riskitekijä on kostea ympäristö.

Vihreä väri johtuu Pseudomonas-bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta, kertoo myös Terveyskirjasto. Usein infektio iskee vain yhteen sormenkynteen. 

Terveyskirjaston mukaan taustalla on yleensä myös jokin muu kynttä vaurioittava prosessi, kuten psoriaasi.

Kynsien kasvussa voi kestää kauankin

Mezher kertoo, että harvinaisissa tapauksissa bakteeri voi siirtyä kynnestä muihin kehon osiin tai muihin ihmisiin, jos nämä ovat immuunipuutteisia.

Kun akryyli ja varsinainen kynsi irtoavat toisistaan, ihon muodostama vedenpitävä tiiviste katoaa, ja bakteerit pääsevät sisään.

Paitsi että kynsi näyttää rumalta, voi se olla ongelma. Voi nimittäin kestää 14 kuukautta, että kynsi kasvaa pois, vaikka sitä hoidettaisiin, Mezher sanoo.

Esimerkiksi etikkahapolla tai antibiooteilla voidaan yrittää päästä tästä eroon.

AOCD:n sivuilla kerrotaan, että "vihreiden kynsien syndrooma" reagoi hyvin hoitoon. Käytännössä irronnut osa leikataan irti, kynsi pidetään kuivana ja vältetään vaurioita alueella. Jos infektio jatkuu pidempään, voidaan käyttää antibiootteja.

Katso myös video: Näin peset meikkisienen

Puhdistuuko pinttynyt meikkisieni mikrossa? 1:11
Jotta sieni pysyisi puhtaana eikä levittäisi kasvoillesi bakteereja meikkaamisen yhteydessä, sieni pitäisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat