Ihotautilääkäri varoittaa: Ethän tee näitä neljää yleistä asiaa kesällä

Voiko järvestä saada syyhyn? 2:41
KATSO MYÖS: Mistä voit tietää, onko kesällä ilmestyvä kutiseva ihottuma järvisyyhyä? Yleislääkäri Emilia Lagus kertoo.

Kesällä valtaosa jo muistaa, että aurinkorasvaa ei sovi unohtaa, mutta sosiaalisesta mediasta tuttu ihotautilääkäri ohjeistaa myös välttämään neljää yleistä kesäistä tapaa.

New York Post on jakanut TikTokista tutun ihotautilääkärin koostaman listan yleisistä virheitä, joihin ihmiset herkästi sortuvat kesäkuukausina.

Lindsey Zubritsky julkaisee säännöllisesti TikTokissa hyödyllisiä ihonhoitoon, kauneuteen ja terveyteen liittyviä vinkkejä.

Tässä neljä hyödyllistä vinkkiä kesäkuukausille.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Älä kävele paljain varpain uima-allasalueella

Oletpa altaan ääressä kotimaassa tai etelässä hotellin allasalueella, älä koskaan unohda läpsyjä aurinkotuolin vierelle.

Voitte arvostella minua niin paljon kuin haluatte, mutta olen nähnyt ihan tarpeeksi jalkasieniä ihmisillä, jotka kävelevät paljain jaloin altaalla kesäisin, Zubritsky kertoo.

Tuoreen puolalaistutkimuksen mukaan uimarit ovat korkeammassa riskissä saada sienitulehduksia. Voit mieluummin aina jättää läpsyt altaan reunalle pulahtaessasi uimaan.

Kosteat ja märät ympäristöt, kuten uima-altaat, yleiset suihkutilat ja saunat, ovat otollisia sienien kasvualustoja. Sieltä ne tarttuvat helposti mukaan. Itse käytän aina flip flopeja, Zubritsky paljastaa.

Jos käytät halpoja flip flopeja allasalueella, älä kuitenkaan pidä niitä jalassa liian pitkään. 

Ne aiheuttavat herkästi kantapääkipuja, nyrjähtäneitä nilkkoja ja muita jalkojen kiputiloja, koska läpsyt eivät juuri anna jalalle tukea tai pehmennä askelta.  

Älä käytä sitrusta auringossa

Olet ehkä joskus kuullut vanhasta kikasta, jonka avulla voit vaalentaa hiuksia auringossa. Zubritsky kuitenkin kehottaa välttämään puristamasta sitrushedelmien mehua hiuksiin.

Sitrukset saattavat nimittäin aiheuttaa ikävän reaktion UV-valon kanssa. Kyseessä on fytofotodermatiitti. Se on eräiden kasvien ja hedelmien kemikaalien ja ultraviolettisäteilyn yhdessä aiheuttama rakkulainen reaktio.

– Rakkuloiden laskeuduttua ne voivat jättää iholle kuukausia kestäviä hyperpigmentaatioita, Zubritsky kertoo.

Sitrukset maistuvat hänen mukaansa paremmin kesäisen kirpeissä cocktaileissa.

Älä höylää syylien päältä

Zubritsky ohjeistaa olemaan erityisen tarkkana, mikäli sinulla on syyliä.

– Syylät ovat tarttuvia. Jos satut rikkomaan ihon pintaa ja höyläät syylän päältä, saatat vahingossa siirtää syylää aiheuttavaa virusta muualle kehossasi.

Zubritsky kehottaa olemaan erityisen varovainen, mikäli syylät ovat pienikokoisia, lähes huomaamattomia litteitä syyliä.

– Mitä enemmän sinulla on syyliä, sen vaikeampi niistä on päästä eroon, Zubritsky varoittaa.

Litteät syylät ovat tasaisempia ja pienikokoisempia kuin tavalliset syylät. Ne ovat yleensä ihonvärisiä, pinkkejä tai kellertävän ruskeita.

Tavallisimmin niitä esiintyy leikki- ja kouluikäisillä lapsilla, aikuisilla harvoin, kertoo Terveyskirjasto.

Älä nuku märällä tukalla

Zubritsky neuvoo aina myös kuivattamaan hiukset ennen nukkumaanmenoa.

– Nukkuminen märällä tukalla aiheuttaa kostean ympäristön, joka voi toimia otollisena kasvuympäristönä bakteereille ja sienille, hän varoittaa.

Nukkuminen märillä hiuksilla voi hänen mukaansa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa hiuspohjan silsaa tai tali-ihottumaa.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat