Kynsiteknikko paljastaa kamalimmat kynnet, joita on työssään nähnyt – harmittomat muutokset voivat viestiä piilevistä sairauksista

Muutokset kynsissä viestivät yleensä paljon muustakin kuin pelkästään kynsien terveydestä.

Kynsisairaudet ovat nousseet ajankohtaiseksi puheenaiheeksi brittiläisen kynsiteknikon TikTok-videoiden myötä, joissa Meghan listaa hurjimman näköisiä kynsiä, joita on työssään nähnyt.

Meghanin Candy Rain Salon -TikTok-tilillä on yli 100 000 seuraajaa ja yksittäisillä videoilla liki miljoonia katselukertoja, kirjoittaa The Sun

Nämä näennäisesti harmittoman näköiset muutokset kynsissä saattavat viestiä myös piilevistä sairauksista.

Tummat viivat kynsissä

Meghan kertoo Instagramissa, miten eräs hänen asiakkaansa oli hakeutunut lääkärin vastaanotolle nähtyään kynsistudion julkaisun kynsien terveydestä. Asiakkaan kynnessä oli ollut tumma viiva ja tutkimusten jälkeen kynnen alta oltiin leikattu pois pieni syöpäkasvain.

MTV Uutiset kirjoitti vuonna 2017 brittiläisestä kynsiteknikosta, Jean Skinneristä, jonka luokse oli myös tullut asiakas, joka oli halunnut peittää kynnessään olevan mustan ohuen viivan. Vuosien ajan kynnen viiva oli tulkittu muissa kynsisalongeissa verenpurkaumaksi, kalsiumin puutteeksi tai vain syntymämerkiksi. Lopulta oli paljastunut, että kyseessä olikin melanooma.

Meghan jakoi kuvat kamalimmista kynsistä, joita on työssään nähnyt – kuvasarja voi järkyttää herkimpiä. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Terveyskirjasto kertoo, että kynnen alaisen pigmenttiluomen melaniini (pigmenttisolujen eli melanosyyttien tekemää mustaa pigmenttiä) muodostaa tavallisesti yhden pitkittäisen, tumman juovan kynteen, ja melaniinipigmenttiä on myös kynsivallissa. Vaikka muutos on yleensä hyvälaatuinen, se voi edellyttää melanooman poissulkua koepalalla. 

Pyykkilautakynnet

Jos viivat kynsissä ovat vaakasuoria juovia koko kynnen pituudella, puhutaan pyykkilautakynsistä. 

Terveyskirjaston mukaan juovia voi olla yhdessä tai useammassa kynnessä, tavallisimmin peukaloissa. Juovien kehittymistä edistää ihotauti psoriaasi samoin tapa työntää huomaamattaan kynsinauhaa sormen tyveä kohti.

Psoriaasi on pitkäaikainen ihmisen oman puolustusjärjestelmän pohjalta syntyvä tulehdustauti, joka aiheuttaa oireita ihossa ja nivelissä. Ihopsoriaasia sairastaa noin 2 prosenttia suomalaisista.

Kynsien kerroksittainen hilseily

Kynnen kärkiosan kerroksittainen hilseily on Terveyskirjaston mukaan korostetusti keski-ikäisten ja vanhojen naisten tauti. Kynnen kärkiosa liuskoittuu pinnan suuntaisesti, minkä seurauksena sormen kärkeä voi aristaa.

Liuskoittuminen on seurausta kynsilevyn kuivumisesta ja hauraudesta, joita edistävät esimerkiksi asetonia sisältävän kynsilakanpoistoaineen tiheä käyttö.

Liuskoittumista voi yrittää estää kosteuttavien voiteiden avulla, mutta sisäisistä hoidoista ei ole tässä tapauksesa hyötyä.

Kellonlasikynnet

Aikaisemmin normaalisti kasvaneiden kynsien muuttuminen ikään kuin kuperiksi kellonlasikynsiksi on Terveyskirjaston mukaan selkeä huolenaihe. Kellonlasikynsien myötä henkilöllä on nimittäin epäiltävä keuhkoahtaumatautia tai muuta sairautta, jos estää kaasujen vaihtoa keuhkoissa. 

Kellonlasikynnet voivat olla merkki myös maksan, sydämen tai suoliston ongelmista.

Ihosairaalan mukaan kellonlasikynsille on tyypillistä, että kynnet kaareutuvat alaspäin pyöristyen epätavallisesti. Kaareumaa ei välttämättä aluksi edes huomaa, mutta jatkuessaan se aiheuttaa sormenpäiden turpoamista ja kynsien alue voi tuntua pehmeän joustavalta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat