Pureskeletko kynsiäsi? Tutkimuksen mukaan helppo keino voi auttaa lopettamaan

Tutkimus kertoo, mikä auttaa kynsien pureskeluun.

Moni puree kynsiään tai nyppii ihoaan, eikä osaa lopettaa, vaikka haluaisikin. Tuore tutkimus esittelee keinon, joka auttoi 53 prosenttia tekniikkaa kokeilleista kuuden viikon tutkimuksen aikana. 

JAMA Dermatology -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa pyrittiin helpottamaan kehoon liittyviä toistuvia käytösmalleja, kuten kynsien pureskelua, hiusten kynimistä ja ihon nyppimistä.

Tutkimuksesta uutisoi muun muassa New York Post.

Korvaa ongelmallinen tapa paremmalla keinolla

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka hyvin ongelmallisen tavan voi korvata toisella, hellemmällä tavalla, kuten kevyesti hieromalla sormenpäitä yhteen tai hieromalla kämmentä tai käsivarren takaosaa pyörivin liikkein ainakin kahdesti päivässä.

Tutkimukseen osallistui 268 henkilöä, jotka kärsivät trikotillomaniasta eli karvojennyppimishäiriöstä. Terveyskirjasto kertoo, että vaivalle tyypillistä on merkittävään hiusten tai ihokarvojen lähtöön johtava toistuva nyppiminen. Henkilö saattaa nyppiä esimerkiksi hiuksiaan, kulmakarvojaan tai silmäripsiään. Nyppimistä seuraa mielihyvän tunne. Trikotillomaniaan liittyy usein kynsien pureskelua. 

Tutkimuksessa osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Toista ryhmää pyydettiin korvaamaan ongelmallinen tapansa hellemmällä versiolla. Tekniikkaa tuli toistaa silloinkin, kun pakottavaa tarvetta pureskelulle tai nyppimiselle ei ollut. 

Toiselle ryhmälle kerrottiin, että he olivat odotuslistalla pääsemässä hoitoon. Jälkimmäisellekin ryhmälle opetettiin ykkösryhmän testaama taktiikka tutkimuksen loputtua.

Yli puolella kikka auttoi

Kikkaa kokeilleiden ryhmässä 53 prosentilla tekniikka auttoi hieman tai merkittävästi verrattuna verrokkiryhmään, jossa alle 20 prosenttia koki parannusta tilassaan. Eniten apua tuntuivat saavan juuri kynsien pureskelijat. 

– Sääntö on vain koskea kehoa kevyesti, selitti tutkimusta johtanut Steffen Mortz  NBC Newsille.

Mortzin mukaan stressaavalla hetkellä liikkeitä voi tehdä nopeammin, mutta kovempaa ei tulisi painaa.

Toisinaan kynsien pureskelijoita ohjeistetaan ohjaamaan sormet ensin kohti suuta, mutta sitten uudelleenohjaamaan ne kohti korvaa, nenää tai muuta paikkaa – mutta ei suuta. Moritzin mukaan kolmasosalle potilaista tämä tekniikka toimii, mutta tuoreen tutkimuksen ajatuksena oli löytää sopiva keino muillekin. 

Tutkijat huomauttavat, että lisätutkimusta tarvitaan, mutta he pitävät tuloksia rohkaisevina.

Katso myös: Moni pureskelee kynsiään tai nyppii ihoaan stressaavassa tilanteessa – katso videolta ohjeet sahdistusta lievittävään metodiin

Ahdistaako? Kokeile 5-4-3-2-1 -metodia – katso 30 sekunnin ohje! 0:30
Katso 30 sekunnin ohje 5-4-3-2-1-metodiin!

Lue myös:

    Uusimmat