Soittoäänibisnes tuo miljoonia säveltäjille

Suomalaisten soittoäänibisnes käy nyt kuumana myös maailmalla.

Kännyköiden soittoäänistä on kehittynyt miljoonabisnes, paitsi palveluiden tarjoajille myös säveltäjien tekijänoikeusjärjestö Teostolle. Suomi on jo kyllästetty kännyköissä piippaavilla sävellyksillä, mutta uusia markkinoita haetaan ulkomailta ja jatkuvasti uusiutuvien kännyköiden erikoisominaisuuksista.

Vaikka kännyköissä on kymmeniä soittoääniä vakiona, varsinkin nuoret haluavat valita puhelimensa ääneksi senhetkisen suosikkisävelmänsä. Viime vuonna Teosto peri soittoäänillä 8,4 miljoonaa markkaa.

Soittoäänen lataus maksaa asiakkaalle yleensä viisi markkaa. Teostomaksu on 90 penniä, josta säveltäjä saa vajaat 80 penniä. Päivän hitti saatetaan ladata kymmeniin, jopa satoihintuhansiin kännyköihin, joten lisätulo säveltäjälle voi olla merkittävä. Niinpä vain yksi suomalaissäveltäjä on kieltänyt teoksensa muokkaamisen soittoääneksi.

Linnunlaulu soittoääneksi



Keski-Eurooppassa ja USA:ssa villitys on nyt aluillaan. Yksi alan johtajista, Jippii!, myi tammi-helmikuussa enemmän soittoääniä kuin edellisvuonna yhteensä.

-Odotukset on vieläkin hurjempia. Myymme nyt yli miljoonaa soittoääntä kuukaudessa, mutta uskomme, että myymme Euroopassa tänä vuonna kaikkiaan 20 miljoonaa soittoääntä tämän vuoden aikana, sanoo johtaja Juha Rytkönen Jippii Groupista.

Suomalaisilla on Euroopassa sisältövastaavia, joiden tehtävä on selvittää, mikä urheilutapahtuma tai tv-sarja on kussakin maassa nousussa ja teettää siihen soittoääni Suomessa.

Kännykkään voi tilata myös linnunlaulun soittoääneksi.

Kännykkänsä saa soimaan myös esimerkiksi laulurastaan äänellä. Samalla harrastaa hyväntekeväisyyttä, sillä Suomen BirdLifen sivuilla tehtävästä äänes latauksesta markka menee luonnonsuojeluun.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat