Söitkö aamulla vaaleaa leipää, juustoa ja sokeroidun jogurtin? Sekoitit juuri verensokerisi

Jos mielii saada mielen ja kehon vireeseen, ravinnon on oltava laadukasta, eikä verensokeri saa heitellä.

Söitkö aamulla pari vaaleaa leipää, juustoa, kupin kahvia ja sokeroidun jogurtin? Verensokerisi nousi juuri kuin raketti.

Jos lounaalla nautit vielä pastaa, perunaa tai riisiä, leipäpalan ja ehkä jälkiruokaakin, edessä on uusi vuoristorata.

– Ensin tasoitetaan verensokeri. Sitten ruokitaan aivoja ravintoaineilla, jotka tehoavat, suojaavat ja rakentavat hoitavat, suojaavat ja rakentavat niitä tehokkaasti. Lisäksi Käytetään hyviä aivoja rakentavia ja korjaavia hyvälaatuisia rasvoja, ja sitten hoidetaan suolistoa, Annika Havaste, FLT ravintovalmentaja, listaa vireän mielen ja kehon reseptiä.

FLT tulee sanoista funktionaalinen lääketiede. Se ei tee Havasteesta lääkäriä; ravintovalmennuksen periaatteet ovat kokonaisvaltaisuudessa, ja lisäksi ymmärretään ravinnon merkitys sairauden ehkäisyssä ja hoidossa. Jos lääkäri on perehtynyt funktionaaliseen lääketieteeseen, hän kyselee ja kartoittaa, mistä sairaus voisi olla lähtöisin ja mitä sille voisi tehdä.

– Kaikilla on kokemusta sellaisista päivistä, kun otsa kolahtaa pöytään viimeistään kello kaksi. Toisaalta on kokemuksia myös siitä, että tunnelma on hyvä koko päivän, jaksat ja olet virkeä. Verensokerin tasaisuus auttaa pysymään virkeänä ja se myös pitää hoikkana ja aivot terveinä,  Havaste kuvaa.

– Kun verensokeria tulee paljon, tulee myös paljon insuliinia. Insuliini on hormoni, joka hoitaa veressä olevan sokerin solujen käyttöön ja varastoi ylimääräisen sokerin rasvaksi – ja ihminen lihoo.

Tilanne on aivan erilainen, jos otat lounaalla kasviksia ja hyvälaatuista, kylmäpuristettua öljyä. Lounaalla annoksessa tulee olla myös proteiinin lähde, kuten vaalea liha tai vaikkapa tofu. Annokseen voi kuulua myös ruisleipäpala.

– Todennäköisesti otsa pysyy pois pöydältä kello kaksi! Tämä on yksi vireyden salaisuuksista, Havaste sanoo.

Jos mielii saada mielen lisäksi kehonsa vireeseen, suolistolla iso osuus. Ravinnon on oltava laadukasta, eikä verensokeri saa heitellä.

WHO:n uuden suosituksen mukaan kuusi teelusikallista sokeria on päivän ehdoton maksimi. Se on puolet vähemmän kuin Suomessa käytössä ollut maksimisuositus, Havaste toteaa. Kuusi teelusikallista nauttii huomaamattaan vaikka yhdessä maustetussa jogurtissa.

– Vaikket tekisi mitään muuta ruokavalion suhteen, ala tarkkailla, mistä sokeria tulee, Havaste neuvoo.

– Yksinkertaistettuna voi ajatella näin: kun tasaamme verensokerin, olemme virkeitä, pysymme hoikkina ja saatamme jopa laihtua. Samalla tulemme hoitaneeksi aivojen terveyttä, sillä korkean verensokeritason on todettu alkavan vaurioittaa aivoja. Moni on laihtunut vain sillä, että jättää ylimääräiset sokerit ja hiilihydraatit pois.  Jaksaa tehdä jotakin muutakin kuin mennä sohvalle töiden jälkeen. Kuulen usein sitä, ettei iltaisin jaksa tehdä mitään, ei jaksa lähteä lenkille, kun on niin väsynyt. Yksi syy voi olla verensokeri.

Poimi ihanat vihannesideat!

Lue myös:

    Uusimmat