Lopeta rahan tuhlaaminen – näin hyödynnät ruoantähteet

leipätaikina
Shutterstock

Heitätkö ruokaa turhaan roskiin? Lopeta rahan tuhlaaminen ja jätteen kerryttäminen. Pois heitettävän ruoan määrää pystyy helposti vähentämään loihtimalla ruoantähteistä maukkaita aterioita. Poimi herkulliset reseptit. 

Aterialta jää usein ylitse perunaa, pastaa ja riisiä. Leipä taas kuivuu nopeasti, eivätkä mustuneet banaanitkaan tee enää kauppaansa. Usein nämä ruoantähteet päätyvät roskikseen. Rippeet voidaan kuitenkin käyttää hyödyksi monella tapaa, ja loihtia niistä uusia herkkuja. 

Monipuolinen peruna

Perunoita tai perunamuusia tulee helposti keitettyä liikaa. Perunoita ei kannata kuitenkaan heittää pois, sillä ne ovat helppo ainesosa hyödynnettäväksi uudelleen. Keitetyistä perunoista voi valmistaa munakasta tai kasvispihvejä. Perunamuusi taas sopii hyvin rieskoihin, piirakkataikinoihin tai sosekeittojen pohjaksi. 

Leipä

Leipä on parhaimmillaan tuoreena, ja usein kuivahtanut leipä jääkin syömättä. Kuivan leivän voi jauhaa korppujauhoiksi, jolloin saat ruoanlaittoon helposti omalaatuisen maun leivän laadusta riippuen. Kuivahtaneesta leivästä voi myös paistaa hillon kanssa nautittavia köyhiä ritareita, tai paahtaa krutonkeja salaatin päälle lisättäväksi. 

Puuro

Aamupuuro jää usein kuivumaan kattilan pohjalle ja päätyy roskikseen. Puuron voi kuitenkin hyödyntää monella tapaa. Yli jääneen puuron voi upottaa vaikkapa pannukakkuun, kuten Ahvenanmaalla jo perinteisesti tehdään. Samalla saat käytettyä vanhaksi menevät kananmunat ja maidot pois kaapista. Voit myös valmistaa herkullisia sämpylöitä upottamalla kaurapuuron lopun sämpylätaikinaan

Hedelmät ja marjat

Mustuneet banaanit ja vetistyneet marjat eivät ole käyttökelvottomia, vaikka ne eivät enää houkuttelisikaan nauttimaan niitä sellaisenaan. Baananit on helppo käyttää jälkiruokana paistetuissa banaaneissa ja banaaniohukaisissa. Ylikypsät hedelmät ja marjat voi myös hurauttaa terveelliseksi smoothieksi, joihin kypsyneet hedelmät ja marjat tuovat makean maun ilman sokeria. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja