Mainos

Soininvaara lupaa rohkeampaa politiikkaa

Paikastaan kamppaileva puoluejohtaja haluaa kirkastaa vihreiden tavoitteet.

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara lupaa terävöittää puolueensa politiikkaa, mikäli hänet vielä valitaan kolmannelle puheenjohtajakaudelle.

Soininvaara myöntää, että vihreiden ja hänen itsensä hieman nuukahtaneeksi arvostellussa oppositio-olemuksessa on petrattavaa. Ryhtiliike on paikallaan ja omaa profiiliaan hän aikoo nostaa joka tapauksessa.

- Luulen, että meidän selkeä vikamme on ollut, että emme ole tuoneet tavoitteitamme riittävän selkeästi ja riittävän rohkeasti esiin, Soininvaara arvioi STT:n haastattelussa.

Soininvaara ei koe haastajien ilmaantumista epäluottamuslauseena linjalleen. Hän uskoo, että puheenjohtajakilvassa on kyse enemmänkin tyyliseikoista ja johtamistavasta. Puolueen linjassa ei Soininvaaran mukaan ole vikaa, eikä hän ole sitä muuttamassa. Sellainen olisi hänen mielestään epäuskottavaa toimintaa puheenjohtajalta, joka jatkaisi tehtävässään.

Kaikkea liikkuvaa ampuvaan oppositiopolitiikkaan Soininvaara ei edelleenkään aio lähteä. Yhtä poisluettua on sortuminen populismiin: ehdotuksia kansaneläkkeen 300 euron tasokorotuksista ei puolueesta tule hänen mukaansa jatkossakaan.

Maakuntien haaste

Puoluettaan vuodesta 2001 johtaneen Soininvaaran valinta ei ole enää itsestäänselvyys. Tuoreessa vihreiden puoluevaltuutetuille teetetyssä kyselyssä kansanedustaja Tarja Cronberg meni kannatuksessa jo istuvan puheenjohtajan ohi. Cronberg on mainostanut itseään erityisesti maakuntien ehdokkaana ja katsonut vihreiden olevan suurissa kaupungeissa jo kannatuksensa äärirajoilla.

Soininvaara jos kuka on taas leimallisesti kaupunkipoliitikko, minkä hän itsekin myöntää heikkoudekseen. Soininvaara huomauttaa kuitenkin, että puolueen vaalimenestyksen ratkaiseva peruskannattajakunta on kaupunkilaista ja kannatuksen hankkiminen syrjäseuduilta on mittakaavaltaan promilleluokan toimintaa. Hän myöntää, että puolueen pitäisi päästä eteenpäin myös maakunnissa, mutta ei kaupunkilaiskannatusta riskeeraten.

Heinäluoma huolettaa

Hallitusvastuuseen palaaminen edellyttää vihreiltä myös yhteistyökykyä suurten puolueiden kanssa - eikä vähiten SDP:n jolla ei ole juuri tapana jäädä oppositioon. Demarien ja vihreiden välillä on ollut kitkaa, ja Soininvaara myöntää olevansa hieman huolissaan SDP:n puheenjohtajasuosikin Eero Heinäluoman poliittisesta ajattelusta.

Hän ei kuitenkaan usko, että tämän valinta sinänsä vaarantaisi vihreiden mahdollisuudet päästä hallitukseen. Soininvaara huomauttaa kuitenkin Heinäluoman olevan vielä poliittisesti kirjoittamaton lehti, ja arvioi yhteistyön olleen Paavo Lipposen kanssa helpompaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.