Soini: Ilmasto-ohjelman kopioiminen Metalliliitolta ei ongelma

Perussuomalaisten ilmastopoliittinen vaihtoehto, niin sanottu Soinin malli, on lähes täydellinen kopio Metalliliiton vuoden takaisesta lausunnosta. Ylen mukaan Soinin mallin toimenpide-ehdotukset ovat hyvin samanlaiset kuin Metalliliiton vuosi sitten eduskunnalle jättämässä lausunnossa, kirjoitusvirheineen.

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini esitteli ilmastopoliittisen vaihtoehtonsa viikko sitten. Metalliliiton vuoden takaisen lausunnon laati liiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen, joka nykyisin työskentelee perussuomalaisten puoluetoimistossa.

- Myönnän, että asia pitää paikkaansa. Siellä on paljon samoja asioita, Soini sanoo. Hän halusi kuitenkin korostaa, että on pitänyt ns. ominaispäästöasiaa esillä jo pitkään.

Ylen mukaan sekä Metallin lausunnossa että Soinin mallissa vaaditaan muun muassa perumaan päätökset syöttötariffeista ja windfall-verosta, esitetään neuvotteluja ominaispäästöjärjestelmään perustuvasta Kioto 3 -järjestelmästä ja vaaditaan edistämään päästöttömän raide- ja vesiliikenteen toimintaedellytyksiä.

Soinista ei ole ongelma, että Metalliliiton ja perussuomalaisten ohjelmat ovat kopioita, koska itse asia on tärkeä.

"Ei ole pulaa omista ideoista"

Mutta eikö teillä ole mitään omia ajatuksia ilmastopolitiikasta, jos kopioitte suoraan Metalliliiton ohjelman?

- Kun luet kotisivuillani olevat kannanotot, niin siellä on omia ajatuksia ominaispäästöjärjestelmästä. Se on ollut vähintään vuodesta 2002 EU:ssa esillä. Kenen oma ajatus se on? Soini kummastelee.

Teillä ei siis ole pulaa omista ideoista?

- Ei ole. On tärkeää, että hyvät ideat ovat universaaleja ja niitä edistetään.

Teiltä tuli vastikään myös maaseutupoliittinen ohjelma. Kenen tuotosta se on?

- Ai tällä linjalla aiot kysellä. Se on niiden tuotosta, jotka ovat olleet sitä tekemässä, se on puolueen ohjelma. Siinä on ollut toistakymmentä tekijää ja sitä on käsitelty viimeksi puoluehallituksessa viime torstaina.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja