Mainos

Kaatoiko Rehnin presidenttihaaveen Tuttu Juttu, Jeesus vai Väyrynen?

Elisabeth Rehn pohtii tuoreessa, Johanna Vesikallion kirjoittamassa kirjassa "Lillan - Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä" syitä muun muassa siihen, miksi hän hävisi Martti Ahtisaarelle vuoden 1994 presidentinvaaleissa.

Kisa alkoi vuonna 1993, kun Rehn päätti ryhtyä puolueensa presidenttiehdokkaaksi. Suhtautuminen puolueessa oli nihkeää, ”ei siitä mitään tule”. Rehnin vaalityöntekijät olivat amatöörejä, mikä myös huoletti puoluetta. Ei niinkään menestyksen, vaan laskun takia.

–Puolue oli aika köyhä tuolloin ja kassa tyhjä. Pelkäsin, että Rehnin ehdokkuus on poisheitettyä rahaa, sanoo tuolloinen RKP:n puoluesihteeri Peter Stenlund.

Rehn oli kokenut vähättelyä uransa jokaisessa vaiheessa, joten häntä ei arveluttanut ottaa askelta eteenpäin. Muun muassa perhe ja ystävät tukivat häntä vaalikampanjassa, jossa oli mukana paljon eläimiä ja läheisyyttä.

Rehnin nopea nousu gallupeissa yllätti kaikki. 

Väsymys ja flunssa alkoivat painaa

Rehnin kirjassa viitataan Kolmas kierros -kirjaan, jossa kuvataan, kuinka kiivaimpien Väyrysen vastustajien kannatti varmistaa Väyrysen putoaminen äänestämällä vahvempaa porvaria. Myös Väyrynen itse on katsonut, että hänen vastustajansa olivat ainoa syy Rehnin pääsyyn toiselle kierrokselle.

Kannatus ei siis olisi ollut niinkään Rehnin suosiota, vaan Väyrysen kampitusta.

Eräs yksittäinen asia, johon vaalitulosta analysoitaessa on kiinnitetty huomiota, on ehdokkaiden esiintyminen Tuttu juttu -ohjelmassa. 

Ahtisaaret esiintyivät sympaattisina, Rehnit näyttäytyivät toisenlaisina. Elisabeth oli pitkästä vaalikiertueesta väsynyt ja flunssassa eikä puoliso Ove ollut suomen kielellä vahvimmillaan.

Yksi vaikeimmista asioista oli kuitenkin Rehnin uskon kyseenalaistaminen kampanjan loppupuolella. Hän oli vastannut kampanjatilaisuudessa, ettei hänellä ole varmuutta historiallisen Jeesuksen olemassaolosta. tästä nousi iso meteli.

Kirjassa Rehn kertoo, että oman uskon kyseenalaistaminen satutti häntä eniten kampanja-aikana. 

Toiselle kierrokselle pääsy aiheutti hurmoksellisen olotilan vaalivalvojaisissa, mutta pian alkoi huoli jaksamisesta ja aikataulusta. Kaikki paukut oli käytetty ensimmäisellä kierroksella.

Martti Ahtisaari valittiin tasavallan presidentiksi. Rehn sai valvojaisissaan lohdutella kannattajiaan.
Itku tuli vasta kotona, kun naapurusto oli yöllä vastassa soihduin ja kannustaen, Rehn kertoo kirjassa.

Toisella kerralla "onneton kampanja"

Rehn yritti presidentiksi vielä toisenkin kerran ja asettui ehdolle vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Kampanjaa kuitenkin painoi Rehnin haluttomuus. Rehn pohti jo kampanjan aikana, että ehdokkaaksi lähteminen oli virhe. 

Ammattimaiset kampanjan työntekijät eivät saaneet hurmosta kansassa eikä ehdokkaassa. Rehn arvelee tunteen olleen molemminpuolinen. 

Kirjassaan Rehn sanoo, että kampanja meni onnettomasti kaikin puolin. Rehnillä ei ollut mitään asiaa jatkoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.