Sofi Oksanen: suomalainen koulutus ei rohkaise itsenäiseen ajatteluun

Kustantamo Teoksen riveihin siirtyvä Sofi Oksanen kritisoi suomalaista keskustelukulttuuria liiasta konsensushakuisuudesta.

- Suomi ei ole sellainen maa, jossa koulussa opetettaisiin, että eriävät mielipiteet voivat keskustella rauhallisestikin samassa huoneessa, Oksanen kommentoi MTV:n uutisille.

Osanen itse sanoo, ettei hän välttele mitään aiheita. Kaikista asioista voi puhua, jos itse näkee sen tarpeelliseksi.

- Tietenkin joskus joutuu miettimään sitä, mistä on viisasta puhua ja mistä ei, mutta periaatteessa minulla ei ole tabuja, Oksanen muotoilee.

Teoksen rohkea linja ratkaisi

Oksanen kertoi tänään siirtyvänsä kustannusosakeyhtiö Teoksen riveihin. Ilmoitusta on odotettu siitä saakka, kun WSOY yllättäen katkaisi yhteistyön kirjailijan kanssa kesäkuussa.

Oksanen kertoo valinneensa Teoksen koska pitää sitä riskejä kaihtamattomana kustantamona, joka satsaa myös esikoiskirjailijoihin ja vähälevikkiseen kirjallisuuteen, esimerkiksi runouteen.

- Teos vaikuttaa kustantamolta, jossa myös henkilökunta voi hyvin ja se satsaa lähes häikäilemättä kotimaiseen kirjallisuuteen. Ja jos näin ei tehdä silloin kirjallisuuden tulevaisuus näyttää heikolta, Oksanen sanoo.

Kirjailijoiden omaan osuuskuntaan lähteminen ei kirjailijaa kiinnostanut.

- En varsinaisesti kaipaa ylimääräistä työtä ja uskon siihen vanhaan kustantamisen periaatteeseen, että paremmin myyvillä kirjoilla kustannetaan vähälevikkistä kirjallisuutta.

Kirjailija puhuu vain omasta puolestaan

Kärkevänä kannanottajana tunnettu Oksanen pitää mielipidevaikuttajan asemaa kirjailijan ammatin luonnollisena jatkeena.

- Kirjailija on siinä mielessä erikoisessa tilanteessa, että kirjailijalla ei ole työnantajaa, jonka mielipidettä pitäisi pelätä eikä myöskään sellaista työsuhdetta, joka velvoittaisi vaikenemaan, Oksanen sanoo.

Hän uskoo, että monien kirjailijoiden julkinen hiljaiselo juontaa juurensa ylipolitisoituneesta historiasta.

- 60-70-luvuilla niin voimakasta poliittista suuntautumista, että sen jälkeen kirjailijat ovat tylsistyneet siihen, että pitäisi yhteiskunnallisesti vaikuttaa mihinkään.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat