Mainos

Söderman: Kriisinhallinnan päätöksiä salaillaan

EU:n oikeusasiamies on puuttunut unionin yritykseen tehdä kriisinhallinnan päätökset salassa. Oikeusasiamies Jacob Söderman sanoo Aamulehden haastattelussa, että ongelma ei ole puolustusta koskevien asiakirjojen salailu vaan esillä olevan päätöksen laajuus - päätös kun kattaa myös kriisinhallinnan siviilipuolen, eli mm. poliisioperaatiot ja oikeudelliset toimet. Päätöksellä pyritään suojaamaan sotilasliitto Naton sotilastietojen luottamuksellisuus.

Jacob Söderman



Euroopan unionin oikeusasiamies Jacob Söderman tuomitsee yritykset tehdä EU:n kriisinhallinnan päätöksenteosta täysin salaista. Oikeusasiamies arvostelee EU-suurlähettiläiden Coreper-komitean tekemää päätöstä poikkeusasetuksesta, jolla kriisinhallintaa koskevat asiakirjat ja päätöksenteko muutetaan salaisiksi. Päätöksellä pyritään suojaamaan sotilasliitto Naton sotilastietojen luottamuksellisuus.

-Ongelma ei ole puolustusta koskevien asiakirjojen salailu vaan esillä olevan päätöksen laajuus. Se kattaa myös kriisinhallinnan siviilipuolen, eli muun muassa poliisioperaatiot ja oikeudelliset toimet, Söderman tähdentää. Hänen mukaansa jo nykyiset säännökset riittävät hyvin suojaamaan sotilaalliset tiedot. Oikeusasiamies katsoo, että Coreper-komitean päätös ei ole vielä lopullinen. Hänen mukaansa päätös toimii "provokaattorina" EU:n toimielinten välisessä voimainmittelössä.

Avoimuus- ja ihmisoikeuskysymyksiä seuraava brittiläinen aikakausilehti Statewatch tuomitsi tuoreeltaan Coreper-komitean päätöksen. Päätoimittaja Tony Bunyan näki takapiruna EU:n ulkopoliittisen edustajan, entisen Nato-pääsihteeri Javier Solanan. Söderman on Bunyanin kanssa samoilla linjoilla. -Tilanne on osoittamassa jälkikäteen, että Solanan nimitys EU-virkaan oli virheliike. Ilmenee vakavaksi virheeksi, että Naton entinen pääsihteeri nimitettiin EU:n ulkopolitiikan johtohahmoksi ja ministerineuvoston pääsihteeriksi, Söderman arvioi.

Romanien ihmisoikeuksia kehitettävä

EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman on tänään myös selvittänyt romanien ihmisoikeustilannetta Suomessa.
Kansallisten vähemmistöjen kuten romanien ihmisoikeuksien kehittäminen on Södermanin mukaan pitkä marssi, jossa on Suomessa päästy vasta hyvään alkuun. Söderman selvitti tänään EU:n näkökulmaa kansainvälisten järjestöjen ihmisoikeuspolitiikkaa käsitelleessä seminaarissa Porvoossa. Hän totesi, että lainsäädäntö saattaa kulkea vuosia käytännön toimenpiteiden edellä. Seminaari järjestettiin Porvoon Mustalaismusiikin festivaalien yhteydessä yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön romaniasiain neuvottelukunnan kanssa. Seminaari pidettiin nyt neljännen kerran. Festivaalit päättyvät huomenna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.