Snowdenin paljastukset käynnistivät kiivaan keskustelun

Tietovuotaja Edward Snowdenin paljastukset Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n maailmanlaajuisesta vakoilusta on käynnistänyt eri maissa kiivaan keskustelun viranomaisten tiedonhankkimiskeinoista.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) on myöntänyt, että Suomi tekee sotilastiedustelussa yhteistyötä NSA:n kanssa – samoin monien muiden maiden tiedustelutoimijoiden kanssa. Haglund on sanonut, ettei sotilastiedustelu tai yhteistyö muiden maiden tiedustelutoimijoiden kanssa kohdistu kansalaisiin.

Viime lokakuussa paljastunut tieto Suomen ulkoministeriön verkkovakoilusta sai monet poliitikot ja virkamiehet vaatimaan entistä pontevammin, että viranomaisilla pitää olla oikeus seurata Suomen rajat ylittävää ja Suomen sisäistä tietoliikennettä, kuten internetin, kännykän ja sähköpostin käyttöä.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen on sanonut, että Suomi tarvitsee sotilastiedustelulain, jonka myötä sotilastiedustelulle tulisi parlamentaarinen valvonta. Tämä lisäisi hänen mukaansa avoimuutta.

Haglund asetti joulukuussa työryhmän, joka selvittää turvallisuusviranomaisten tiedonhankintaa koskevaa lainsäädäntöä. Työryhmän aikaa on pidennetty kesäkuun lopusta tämän vuoden loppuun.

Jo nyt on selvää, ettei yrityksille ole tulossa velvollisuutta tehdä ohjelmiinsa niin sanottuja takaportteja tai luovuttaa salausavaimia viranomaisvalvontaa varten.

Lue myös:

    Uusimmat