Mainos

Smash Asem -käräjillä kymmeniä mellakkasyytteitä

Smash Asem -jutussa on yhteensä lähes 90 syytettyä, heidän joukossaan muun muassa Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki ja Suomen Kuvalehden valokuvaaja. Asem-kahina sattui Helsingin keskustassa vuosi sitten.

Yhteensä 24 miestä ja naista on saanut syytteen väkivaltaisesta mellakasta vuoden takaisesta Asem-kokouksen yhteydessä pidetystä mielenosoituksesta. Laajan oikeusjutun käsittely alkoi aamulla Helsingin käräjäoikeudessa. Kaikkiaan jutussa on 86 syytettyä.

Väkivaltaisesta mellakasta syytetyille täysi-ikäisille epäillyille syyttäjä Harri Ilander vaatii ehdollista vankeustuomiota ja muille sakkoa.

Juttu on pilkottu osiin syytteiden vakavuuden ja tapahtumien sijainnin mukaan. Käsittely alkoi vakavimmista tapahtumista. Syytteiden mukaan kaikkiaan 27 henkilöä oli Kiasman edustalla heitellyt poliiseja erilaisilla esineillä, lähinnä pulloilla ja rynnänneet päin poliisirintamaa.

Kolme henkilöä oli salista poissa, eikä heidän osaltaan juttua vielä käsitelty. Väkivaltaisen mellakan lisäksi samoille henkilöille luettiin samoista tapahtumista syytteet virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Smash asem -mielenosoitus tapahtui 9. syyskuuta 2006. Tapahtumat alkoivat juuri Kiasman edustalta, kun poliisit alkuillasta saartivat liikkeelle lähdössä olleen kulkueen. Syyttäjän mukaan mielenosoituksen tarkoitus oli "tuoda edes hieman sekasortoa Helsingin kaduille".

Tämän päivän istunnosta oli poissa kolme vastaajaa. Yksi oli esimerkiksi jossain merillä. Oikeudenkäynnin alkaessa yksi vastaajista ilmoitti saaneensa haasteen vasta perjantaina. Nuori nainen ryhtyi etsimään oikeusavustajaa salista.

Puheenjohtaja Kari Lappi moitiskeli naista, ettei hän ollut etsinyt avustajaa aiemmin, vaikka oikeudesta oli lähetetty postia jo kesäkuussa.

- Mä olen ollut evakossa Jumalan selän takana, eikä mitään ole tullut perille. Salista ei avustajaa löytynyt ja puheenjohtaja päätti, että naisen osuus käsitellään vasta viikon päästä.

Kaikki syytteet tulivat julki, kun oikeudenkäynti alkoi. Osassa on kyse esineiden heittelemisestä, osassa rimpuilemisesta. Useat syytetyt saivat useita syytteitä.

Esimerkiksi 42 syytettä koskee sitä, että epäillyt olivat jättäneet noudattamassa poliisin poistumiskäskyä. Tässä joukossa on myös vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Kahdeksan syytettä koski laitonta naamioitumista.

(MTV3-Jarkko Sipilä-Johanna Sainio)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.