Mainos

SM-liigan kestomenestyjässä käynyt katastrofin jälkeen suursiivous kaikkialla paitsi joukkueessa: ”Kyllä jokainen tietää, mikä pelaajien taso on”

11:14
Videolla jääkiekon SM-liigan kierroskooste perjantain Tulosruudusta.

Jääkiekon SM-liigan kestomenestyjän paikalta puolivälierien ulkopuolelle viime kaudella romahtanut JYP hakee uutta nousua kärkitaisteluihin vahvasti uusiutuneen valmennus- ja johtoportaan kautta. Sen sijaan joukkueessa tapahtui floppikauden hämmentävän vähän liikehdintää.

Jyväskyläläiset jäivät viime kaudella runkosarjan kymmenenneksi ja koki pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tappion Lukkoa vastaan. Peli oli tahmeaa syksyllä ja tahmeaa keväällä.

Tulos oli rankasti alakanttiin joukkueelta, jossa oli mukana maailmanmestareita ja Euroopan sarjoissa mainetta niittäneitä pelureita Jarkko Immosesta  Juha-Pekka Hytöseen ja Eric Perrinistä  Jani Tuppuraiseen ja Mikko Mäenpäähän.

Uudeksi kapteeniksi nostettu puolustaja Juuso Vainio näkee nyt viime kauden lähinnä rohkeuden puutteesta johtuneena tarinana.

– Nehän on ihan täysin henkisiä juttuja. Kyllähän jokainen tietää, mikä se pelaajien taso kuitenkin on. Fyysisistä ominaisuuksista ei jäänyt mikään kiinni, vaan se oli ihan pääkoppapeliä, Vainio sanoo MTV Urheilulle.

– Hävisimme tosi paljon pelejä maalilla. Saatoimme pelata hyvin yli puolet pelistä ja sitten tuli notkahdus. Rupesimme liian passiivisiksi monessa pelissä ja suojelemaan johtoa liikaa. Se oli passivoitumisesta ja rohkeudesta lähinnä kiinni.

Ummehtunutta ilmapiiriä pyritty tuulettamaan toimistolla

Kauden jälkeen Hippoksella kävi puhuri. A-junioreista vain vuotta aiemmin päävalmentajaksi nostettu Lauri Merikivi sai apuvalmentajansa Jukka Ahvenjärven kanssa väistyä ja tilalle haalittiin kovaa jälkeä SaiPassa tehnyt, mutta kahdella edelliskaudella jo varhaisessa vaiheessa potkut niin Sveitsin kuin Saksan liigoissa saanut Pekka Tirkkonen.

Mukanaan Tirkkonen toi Jyväskylään vanhan luottomiehensä Ari Santasen. Tämän lisäksi toimitusjohtajaksi tuli HPK:ssa vuosia sitten toiminut Risto Korpela ja Jukka Holtarin paikalle urheilujohtajaksi JYPiä aiemmin pelaajana edustanut Mikko Viitanen.

Seuran tekeminen on haiskahtanut viime vuosina ummehtuneelta, osittain siitä syystä, että joukkueen tähtipelaajat Immonen ja Hytönen vaikuttavat tekemiseen myös seuraomistajina. Taustalla on myös muita entisiä JYP-pelaajia, kuten Tuomas Pihlman ja Harri Pesonen.

Tirkkosen mukaan valmennus on kuitenkin tullut paikalle toteuttamaan omaa filosofiaansa.

– Uskoisin, että siinä on uusia persoonia tullut sen verran, että se jo sitä ilmapiiriä muuttaa. Toivottavasti parempaan suuntaan, Tirkkonen toteaa.

– Valmennuksessa meillä on Santasen Arin kanssa oma tapamme toimia, ja kyllä me haluamme keskusteluyhteyttä ja että meillä on positiivinen ja hyvä työnteon ilmapiiri joukkueessa. Se auttaa varmasti pitkinä syksyn päivinä, hän jatkaa.

Vaihtuvuus hämmentävän vähäistä

Kausien välissä JYPin joukkue ei kuitenkaan uudistunut sillä tavalla, mitä täysin mahalaskuksi menneen kauden jälkeen olisi voinut odottaa. Lopettaneen Perrinin ja pois siirtyneiden Miika Lahden, Jake Newtonin, Joona Voutilaisen, Henri Kannisen ja Markus Jokisen tilalle tulivat vain Pelicansista siirtyvä hyökkääjä Miska Saarinen, nuoret Patrik Siikonen ja Valtteri Kakkonen sekä IFK:sta napattu maalivahti Markus Ruusu, jonka leikkausoperaation myötä paikkaajaksi hankittiin vielä Riku Helenius.

Uudistuminen on kuitenkin ollut erittäin pientä. Tirkkonen nostaa myös itse esiin, että kuuden yli 35-vuotiaan veteraanin ja lukuisten parikymppisten välistä puuttuu tärkeä alle kolmekymppisten, uransa parhaassa vaiheessa olevien pelaajien ryhmä.

– Tässä nyt on saatu työtä liikkeelle ja JYPillä on kuitenkin voimakas halu uudistua. Ensimmäinen joukkueen nuorennusleikkauskin tuli keväällä tehtyä. Kokeneempia on osa lähtenyt pois, Tirkkonen viittaa Perrinin ja Lahden lähtöön.

– Joukkueen haarukassa toinen pää on kokeneempia ja toinen aika nuoria. Meiltä puuttuu oikeastaan se 25–30-vuotias runko tällä hetkellä. Tällä hetkellä tilanne on tuo. Ne ovat meidän pelaajiamme, ja meillä on täysi luottamus heihin, valmentaja vakuuttaa.

Perjantaina JYP avasi Liiga-kautensa HPK:ta vastaan.

– Minusta joukkue on päässyt hyvin yhteen, ja kokeneemmat auttavat nuorempia, jotka taas potkivat koko ajan kokeneempia eteenpäin. Uudistustyö on alussa, mutta näkisin, että liikkeelle on päästy. Totta kai se tärkeää, että miten pystymme arkea elämään – harjoittelemaan laadukkaasti ja viemään joukkuetta eteenpäin, Tirkkonen sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja